Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tři recepty na vanilkové rohlíčky s video postupy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Vanilkové rohlíčky, oblíbené tradiční vánoční cukroví. Dnes jsem si pro vás připravila recept, který zvládne opravdu každý.

Článek

Na vanilkové rohlíčky potřebujeme:

100 g másla

140 g mouky směs Schär

50 g mandlí

40 g moučkového cukru

1 vejce

Moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na posypání

Máslo rozpustíme, mandle nadrtíme. Vše smícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme přes noc odpočívat v chladu. Druhý den těsto zpracujeme, připravíme si stejně velké kuličky a kolem malíčku vytváříme rohlíčky. Pečeme na 160°C do zrůžovění, cca 18 minut. Upečené rohlíčky necháme lehce zchladnout a ještě vlažné je posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. Celý postup vidíte na videu v instagramovém příspěvku.

Mandle můžeme nahradit vlašskými ořechy i kokosem. Vždy je třeba oříšky, kokos i mandle pořádně rozdrtit. Poměr surovin i doba pečení zůstává stejná, jen oříškové těsto má trošku jinou strukturu, než má těsto s mandlemi a kokosem. I proto jsem připravila videa dvě, abyste viděli rozdíl.

Tipy pro lepší výsledek

Aby se vám cukroví nerozbilo při obalování v cukru, je třeba nechat ho chvíli chladnout. Ještě vlažné cukroví pak posypeme moučkovým cukrem smíchaným s cukrem vanilkovým. Cukroví vždy posypáváme silnější vrstvou cukru, nikdy cukroví v cukru neobalujeme.

Rozpuštěné máslo vám nejen usnadní přípravu těsta nejen na vanilkové rohlíčky, ale ještě se vám vsákne do mouky. Vanilkové rohlíčky jsou díky rozpuštěnému máslu chutnější, nadýchanější a jemnější.

Bezlepkovou směsovou mouku Schär používám proto, že se s ní skvěle pracuje i proto, že se upečené cukroví neláme. Letos jsem vyzkoušela místo tradiční směsové mouky na pečení směs mouky na výrobu těstovin. Z malého omylu při objednání mouky se stalo pečení bez starostí. Cukroví se letos povedlo ještě více, než cukroví pečené ze směsi na cukroví a jak uvidíte u receptu na linecké, nebylo třeba těsto před vyválením ani nijak podsypávat. Mouka Schär na těstoviny je tedy opravdu malý zázrak.

Celé vejce používám proto, protože používám bezlepkovou mouku. Byť používám vícesložkovou mouku, potřebuji pojivo. Bez bílku se při pečení neobejdu. Pokud se rozhodnete vanilkové rohlíčky upéct s klasickou hladkou moukou, bude vám stačit použít z vajíčka pouze žloutek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Vanilkové rohlíčky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz