Hlavní obsah
Jídlo a pití

4 recepty na vánoční kuličky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Kuličky, cukroví, které nesmí mezi pečeným cukrovím chybět. Dnes jsem si pro vás připravila 4 recepty s videopostupy, které zvládne opravdu každý.

Článek

Na rumové kuličky potřebujeme:

200 g piškot

100 g čokolády na vaření

5 lžic strouhaných vlašských ořechů

100 g moučkového cukru

2 lžíce vychladlého espressa

100 g másla

Kokos na obalení

Čokoládu a máslo rozpustíme, piškoty rozdrtíme. Vše smícháme a dáme min. na 2 hodiny do lednice. Z odpočinutého těsta vytvarujeme kuličky, které obalíme v kokosu. A máme hotovo.

Na Raffaello kuličky potřebujeme:

1 tradiční Salko

200 g strouhaného kokosu kokos na obalení

200 g celých mandlí

Mandle spaříme a oloupeme. Salko smícháme s kokosem a vzniklou hmotu dáme do chladu minimálně na 2 hodiny uležet. Z uleželého těsta tvarujeme kuličky, do kterých vkládáme mandli. Každou kuličku obalíme v kokosu.

Na oříškové kuličky potřebujeme:

200 g piškot

150 g moučkového cukru

100 g másla

150 g mletých vlašských ořechů + mleté ořechy na obalení

velký panák rumu

Piškoty a ořechy rozdrtíme, máslo rozpustíme. Všechny suroviny smícháme a dáme do chladu minimálně na 2 hodiny uležet. Čajovou lžičkou odměříme dávku potřebnou na kuličku, ze které vytvarujeme kuličku, kterou obalíme v mletých ořechách. Oříškové kuličky moc nelepí. Je proto třeba obalovat je hned po vytvarování.

Na oříškové kuličky s nugátem potřebujeme:

100 g mletých ořechů + ořechy na obalení

150 g moučkového cukru

200 g nugátového krému

Všechny suroviny smícháme a těsto dáme do chladu minimálně na 2 hodiny odležet. Lžičkou odměříme těsto na kuličku, vytvarujeme kuličku, kterou obalíme v oříšcích. Hotové kuličky dáme odležet.

Pokud máme těsto na kuličky příliš lepivé a netvarovatelné, obalíme kuličky v oříšcích a již obalené kuličky ještě jednou zpracujeme a opět obalíme v oříšcích. U těchto kuliček hodně záleží na kvalitě nugátového krému a jeho hustotě.

Několik tipů pro snadnější práci

Potřebnou dávku těsta na kuličku doporučuji odměřovat čajovou lžičkou. Jen tak docílíme toho, že budou kuličky stejně velké.

Máslo doporučuji rozpustit. S rozpuštěným máslem se mnohem lépe pracuje. Navíc se vsákne do piškotu a hotové cukroví je chuťově jemnější.

Do cukroví nikdy nepoužívám koupený piškot, ale sama si piškot peču. Upeču tradiční piškotové těsto, a když je těsto upečené, ještě 5 minut ho peču na horkovzduch. Tak mi zůstane piškot nadýchaný a zároveň je dobře savý. Kuličky s domácím piškotem jsou chutnější, lépe se tvarují a jsou bez hrudek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Rumové kuličky
Nepečené vánoční cukroví

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz