Hlavní obsah
Lidé a společnost

Advent, doba rozjímání, dobročinnosti a půstu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační fotografie

Adventní čas by měl být dobou odpočinku, rozjímání, dobročinnosti a postění. Je to ale v dnešní době vůbec možné?

Článek

Advent je začátek liturgického roku, období čtyř neděl před 25. prosincem. O adventu bychom se měli postit, odpočívat a rozjímat. Podle západních tradic je advent také období zklidnění.

V době adventu našim předkům končily celoroční práce na polích. Po dlouhém období prací měli čas si odpočinout do doby, než přijde zima a s ní i zimní domácí práce, jako bylo draní peří, tkaní, předení a pletení. O adventu naši předci odpočívali a čas si zpestřovali pěním adventních písní.

Dnes je pro mnohé z nás advent období stresu. Uklidit a vyzdobit domov, dokoupit poslední dárky (nebo také pořídit první dárky), zajistit suroviny na pečení cukroví a vaření tradičních hostin… Kromě náročné přípravy Vánoc pro rodinu a blízké se nevyhneme náročnému pracovnímu tempu. Nezáleží na tom, v jaké oblasti pracujeme. Některé z nás čeká nápor zákazníků, jiné roční uzávěrky. A nesmíme zapomenout na povinnou účast na nepovinných firemních večírcích, které jsou pro mnohé z nás nutným zlem, které alespoň na chvíli podstoupit musíme.

Co by za to mnozí z nás dali, aby si mohli advent užít jako naši předci. Ale je to vůbec možné?

Ano, je to možné. Ale v určitých situacích to mnohdy chce hodně sebezapření. Proč chodit na vánoční večírky, které jsou pro nás nutným zlem? Proto, aby na nás kolegové, kteří dobrovolně nutné zlo podstupují, nekoukali přes prsty? Máte ve svém okolí někoho, koho by firemní večírky bavily a kdo by si je užil? Sama ve své blízkosti nikoho takového nemám. Ale firemní večírek se koná snad v každé společnosti v mém okolí. Proč? Přeci proto, aby se zaměstnanci alespoň jednou za rok pobavili.

Chcete-li si užít Vánoce, myslete na sebe. Udělejte si je po svém. Vykašlete se na nepovinně povinné večírky. Neřešte velký vánoční úklid, který je naprosto k ničemu. Proč mýt okna, když venku mrzne? Proč utírat prach v době, když je kolem nás spousta jiné práce? Stejně většina z nás dělá velký úklid postupně na podzim. Tak proč bychom ho měli na Vánoce znovu opakovat?

Jděte ven a bavte se. Užijte si vánoční atmosféru. Načerpejte kouzlo Vánoc na adventních trzích. Běžte se podívat do okolních měst a obcí na vánoční stromy a betlémy. Pokud se vám něco líbí, kupte si to. Nekupujte dárky na sílu. Pokud neuvidíte něco, co by se vám pro někoho líbilo, nestresujte se. Vyrobit dárek od srdce můžete s radostí doma. A poukázky se dají pořídit na poslední chvíli.

Žijeme v době, kdy je kolem nás stresu po celý rok více než dost. Tak proč si neužít dobu, kdy nic nemusíme? Proč nevyužít toho, že můžeme být s těmi, které máme rádi? Proč bychom se nemohli radovat z maličkostí?

Udělejme si Vánoce podle sebe. Vraťme se k tradicím. Pokud vám tradice nevyhovují, můžete si udělat tradice své. Vánoce mají být svátky klidu, pohody a míru. A byť se to na první pohled nezdá, jde to i v dnešní době. Není nic špatného myslet na sebe. Užívat si Vánoce podle sebe. Ba naopak. Troška té vlastní pohody nikomu z nás neublíží. A, kdo ví, třeba příští rok zjistíte, že v tom nejste sami. Že jste motivovali rodinu a kolegy z práce si po letech Vánoce opravdu užít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz