Článek
Na bezový sirup potřebujete
30 květů černého bezu
2 litry vody
2 kg ideálně třtinového cukru, ale použít můžete i krupicový cukr
šťávu z 1 citronu
2 citrony
Z bezových květů nechte na stinném místě odejít hmyz. Poté květy lehce protřepte, aby se zbavily nečistot. Vodu převařte a nechte vychladnout. Z jednoho citronu vymačkejte šťávu, 2 citrony nakrájejte na plátky.
Květy dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte šťávu i plátky citronů a nechejte v temnu 24 hodin louhovat. Poté přeceďte před cedník i plátno tak, aby v tekutině nezůstaly žádné nečistoty. Tekutinu dejte vařit na mírný oheň, přidejte cukr a za občasného míchání vařte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Horký sirup nalijte do sterilizovaných skleněných lahví, zavřete a nechte vychladnout. Sirup skladujte na chladném temném místě.
Když budete sirup cedit, nezapomeňte květy a plátky citronu důkladně vymačkat. Vařit byste měli dát veškerou tekutinu, odstranit byste měli skoro suchou hmotu.
Bezinkový sirup se skvěle hodí do limonád i jako sladká přísada do dezertů. Použít jej můžete i na doslazení čaje nebo pít horký.
Věděli jste, že
Sirup z bezových květů je bohatý na vitamín C, který podporuje imunitní systém a působí jako antioxidant? Kromě toho obsahuje flavonoidy, které mají protizánětlivé účinky a pomáhají chránit buňky před poškozením.
Bezový sirup se tradičně používá při nachlazení, chřipce a kašli, protože podporuje pocení a usnadňuje odkašlávání. Díky svým detoxikačním vlastnostem může také pomoci při čištění organismu.