Hlavní obsah
Jídlo a pití

Čaj nás zahřeje i postaví na nohy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Čaj je oblíbený nápoj původem z Asie, kde čajovník přirozeně rostl na hranicích Číny a Indie. Čaj byl v Asii známý už v roce 350 před naším letopočtem. Do Evropy přivezli čaj Portugalci, ale větší popularitu získal až v 17. století.

Článek

Dnes si mnoho z nás nedovede bez čaje představit den. A není se čemu divit. Pití čaje je rituál, kterému mnozí z nás přikládají velký význam. Jenže není čaj jako čaj.

Čaje dělíme na čtyři základní skupiny, z nichž tři jsou známé většině populace. Bílý čaj je čaj, do kterého se většinou zpracovávají mladé lístky čajovníku. Zelený čaj prochází minimální oxidací mezi utržením a zpracováním. U čaje polozeleného, u nás ne moc známého, procházejí lístky oxidací, ale ta je v určité fázi přerušena. Čajové lístky do polozeleného čaje se sbírají v jejich plné zralosti. Díky tomu je čaj polozelený přechodem mezi čajem zeleným a černým. Černý čaj je čaj, jehož listy jsou mechanicky narušené a oxidace probíhá při teplotě okolo 30°C při vysoké vlhkosti.

Oblíbené jsou i jiné druhy čajů, mezi které patří čaje bylinné. Jenže označení bylinné čaje, které jsou u nás hodně populární, čajem v pravém slova smyslu nejsou. Bylinné čaje se totiž nepřipravují z čajovníku, jak už jejich název napovídá, ale připravují se z bylin.

Bylinné čaje se správně označují jako nálev či zápar. I přesto se však prodávají jako čaje. Někdy můžeme narazit i na bylinnou směs. Ať už bylinné směsi nesou název směs či čaj, na jejich funkci to nemá vliv.

Bylinné čaje jsou z různých druhů bylin. Nejsou bílé, zelené, polozelené ani černé. Jsou bylinné a na jejich chuti je to znát. S klasickými čaji z čajových lístků se nedají srovnávat. Ale i přesto je pijeme rádi. Mají totiž účinky, které čaje z čajovníku nemají. Ale o tom zase jindy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz