Hlavní obsah
Jídlo a pití

Degustační sada medů pomůže vybrat ten správný med na stůl každého z nás

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Není med jako med, byť si mnozí myslí opak. Hodně záleží na tom, odkud med pochází, jak se zpracovává i dalším nespočtu faktorů. Každý med má jinou chuť a hodí se tak k jiným účelům.

Článek

Máme tři různé druhy medů. Včelí med dělíme na med květový a medovicový, známý také pod pojmem lesní, přičemž smícháním těchto dvou druhů medů nám vznikne třetí druh medu, med smíšený. Tyto medy pak dělíme na pastovaný a přírodní. Pastovaný med je matný a vzniká pozvolným mícháním do pastovité konzistence. Tento med dobře drží na chlebu s máslem, ale chuťově je již jiný, než med přírodní. Přírodní med je krásně lesklý, různých barevných odstínů. Neplatí ovšem, že čím tmavší med je, tím je kvalitnější. Barva medu záleží hlavně na snůšce a ta se lokalitou i obdobím mění.

Rozdíl mezi medem květovým a medovicovým už markantní je. Med květový má vůni po květech rostlin a ovocných stromů, zatímco med medovicový má nevýrazné aroma, ale medovicové medy z jehličnanů mají lahodnou vůni a chuť po jehličí. Byť většina medů svého druhu pro mnohé chutná stejně, ve skutečnosti se mírně liší. To poznáte ve chvíli, kdy se dáte do ochutnávání.

Sama bych této teorii moc nevěřila, ale ověřila jsem si, že je pravdivá. Změnit názor mne přiměla degustační sada medů z Kréty od výrobce Meligyris. V této degustační sadě jsem našla pět 40g skleniček medů z Řecka, které na první pohled vypadají stejně, ale po chuti a vůni se mírně liší.

Všechny medy v degustační sadě mají podobnou barvu i strukturu. Všechny medy pocházejí od včelstev umístěných v horských lesích a údolích. V sadě jsou prémiové medy malotira, citron + pomeranč, pinie + tymián, dub + jedlý kaštan a vřes, které jsou úžasně husté a mají jantarovou barvu.

Po ochutnávce medů jsem zjistila rozdíl a přišla jsem na to, že byť se medy prezentují jako stejné, rozdíly v nich jsou. Nejsou to rozdíly veliké, ale dokáží ovlivnit chuť i vůni hotových výrobků. Nyní už vím, že do perníku použiji jiný med, než který si přidám do čaje.

I malá odlišnost chuti může ovlivnit výsledek výrobku. Proto než se pustíte do pečení vánočního cukroví s medem, doporučuji med nejdříve ochutnat a podle jeho chuti a vůně vybrat ten, který cukroví nejlépe doplní. Jen tak zajistíte, že upečené cukroví bude chutnat tak, jak chutnat má.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz