Článek
Máme tři různé druhy medů. Včelí med dělíme na med květový a medovicový, známý také pod pojmem lesní, přičemž smícháním těchto dvou druhů medů nám vznikne třetí druh medu, med smíšený. Tyto medy pak dělíme na pastovaný a přírodní. Pastovaný med je matný a vzniká pozvolným mícháním do pastovité konzistence. Tento med dobře drží na chlebu s máslem, ale chuťově je již jiný, než med přírodní. Přírodní med je krásně lesklý, různých barevných odstínů. Neplatí ovšem, že čím tmavší med je, tím je kvalitnější. Barva medu záleží hlavně na snůšce a ta se lokalitou i obdobím mění.
Rozdíl mezi medem květovým a medovicovým už markantní je. Med květový má vůni po květech rostlin a ovocných stromů, zatímco med medovicový má nevýrazné aroma, ale medovicové medy z jehličnanů mají lahodnou vůni a chuť po jehličí. Byť většina medů svého druhu pro mnohé chutná stejně, ve skutečnosti se mírně liší. To poznáte ve chvíli, kdy se dáte do ochutnávání.
Sama bych této teorii moc nevěřila, ale ověřila jsem si, že je pravdivá. Změnit názor mne přiměla degustační sada medů z Kréty od výrobce Meligyris. V této degustační sadě jsem našla pět 40g skleniček medů z Řecka, které na první pohled vypadají stejně, ale po chuti a vůni se mírně liší.
Všechny medy v degustační sadě mají podobnou barvu i strukturu. Všechny medy pocházejí od včelstev umístěných v horských lesích a údolích. V sadě jsou prémiové medy malotira, citron + pomeranč, pinie + tymián, dub + jedlý kaštan a vřes, které jsou úžasně husté a mají jantarovou barvu.
Po ochutnávce medů jsem zjistila rozdíl a přišla jsem na to, že byť se medy prezentují jako stejné, rozdíly v nich jsou. Nejsou to rozdíly veliké, ale dokáží ovlivnit chuť i vůni hotových výrobků. Nyní už vím, že do perníku použiji jiný med, než který si přidám do čaje.
I malá odlišnost chuti může ovlivnit výsledek výrobku. Proto než se pustíte do pečení vánočního cukroví s medem, doporučuji med nejdříve ochutnat a podle jeho chuti a vůně vybrat ten, který cukroví nejlépe doplní. Jen tak zajistíte, že upečené cukroví bude chutnat tak, jak chutnat má.