Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dnes je ta správná chvíle na trhání barborek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační fotografie

Trhání barborek je pohanská tradice, která dnes neodmyslitelně patří k Vánocům. Víte, kdy barborky natrhat? Víte co znamená, když barborka rozkvete? To vše a ještě mnohem více se dozvíte v tomto článku.

Článek

Trhání barborek je starý, původně pohanský, zvyk. 20 dní před Štědrým dnem, na svátek sv. Barbory, nařežou se větvičky ovocných stromů, vloží se do vázy s vodou a čeká se, zda a kdy větvičky do Vánoc vykvetou.

Rozkvetlé barborky pro svobodná děvčata značí, že se do roka a do dne vdají. Čím dříve barborka děvčatům vykvete, tím dříve budou mít svatbu. V některých regionech bylo součástí tradice, že si svobodná děvčata dávala na větvičky cedulky se jmény chlapců, kteří se jim líbili. Která větvička vykvetla jako první, dala dívce jméno ženicha. Původně však rozkvetlé barborky připomínaly proběhnuvší zimní slunovrat, který způsobí odchod zimy a příchod jara.

Podle tradice se barborky řezaly brzy z rána, s prvními slunečními paprsky. Řez se prováděl šikmo, čímž se měla urychlit doba rozkvetení větvičky. V některých oblastech se doporučovalo dávat nařezané barborky na 12 dní do chladu a tmy a poté až přemístit do tepla a na světlo. Tento postup měl děvčatům zajistit, že větvičky barborek vykvetou až o Vánocích.

Dnes se za větvičku barborek považuje třešeň, případně višeň. Ale nebylo tomu tak vždy. Řezání větviček třešní a višní se stalo tradicí až v průběhu mnoha let, když děvčata přišla na to, že větvičky těchto stromů do Vánoc obvykle rozkvetou.

Věděli jste, že kromě svatby a jména ženicha barborky přináší i štěstí? Jedna z tradic říká, že kolikátý den barborka vykvete, tolikátý měsíc v příštím roce bude váš šťastný.

Rad a tipů, jak barborky nařezat, kam je umístit a co k barborkám přidat, aby do Vánoc vykvetly, je nespočet. Já jsem zmínila jen některé z nich. Je jen na vás, zda budete chtít rozkvetení barborek urychlit, nebo zda barborky uříznete a podle vzoru pohanů budete čekat, zda barborky vykvetou či nikoli. Ať se rozhodnete jakkoli, čekání na rozkvetení barborek vám zpříjemní chvíle při čekání na Vánoce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz