Hlavní obsah
Jídlo a pití

Domácí majonéza třikrát jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační fotografie

Majonéza, nezbytná surovina nejen do salátů. Hotová je za chvilku a její chuť vás přesvědčí, že nejen do domácích salátů opravdu patří.

Článek

Majonéza vznikla, jak už to tak u podobných přísad bývá, omylem. Dle dostupných informací pochází z Port Mahón, hlavního města španělského ostrova Menorca. Když v roce 1756 zvítězil francouzský maršál vévoda Richelieu nad Brity v bitvě o přístav Port Mahon, nechal na počest vítězů připravit velkolepou hostinu. Na hostině se měla podávat i omáčka ze smetany a vajec. Smetana se však v kuchyni srazila, a tak ji šéfkuchař z nouze nahradil olejem. Nová omáčka Francouzům zachutnala a rozhodli se jí tak pojmenovat podle místa svého vzniku – mahonnaise. To je něco málo z historie této známé pochoutky. Nyní je ta správná chvíle na tři základní recepty.

Základní domácí majonéza:

2 vejce

olej dle potřeby

sůl a pepř

Do vyšší misky vyklepneme celá vejce. Osolíme a opepříme. Mixérem mixujeme na největší obrátky. V průběhu mixování přiléváme olej. Majonéza bude postupně přibývat a houstnou. Majonézu šleháme do požadované konzistence.

Světlá domácí majonéza:

2 vaječné žloutky

250 ml slunečnicového oleje

1 lžíce dijonské hořčice

2 lžíce citronové šťávy

sůl a pepř

Vaječné žloutky promícháme s hořčicí, přidáme citronovou šťávu, osolíme, opepříme a pomalu vmícháme olej. Majonézu šleháme do požadované konzistence.

Žlutá domácí majonéza:

150 ml slunečnicového oleje

15 ml citronové šťávy

2 čajové lžičky dijonské hořčice

2 vaječné žloutky

sůl a pepř

Žloutky, olej, šťávu z citronu a hořčici dáme do vyšší nádoby. Pomalu odspodu na vršek nádoby šleháme. Po zašlehání majonézu dle chuti osolíme a opepříme a došleháme.

Aby byla domácí majonéza opravdu chutná, doporučuji vám do majonézy najemno namlít celý černý pepř mlýnkem na pepř. Sama používám kampotský pepř CM pepper, který dodá majonéze tu správnou chuť. V tomto případě je třeba pepř namlít opravdu najemno, aby v majonéze nebyly větší nechtěné kousky pepře.

Majonéza je hotová během několika málo minut. Dávejte si proto velký pozor, abyste majonézu nepřešlehali.

Ideálním pomocníkem na přípravu majonézy je tyčový mixér. Vysoká nádoba, která bývá součástí balení, je dostatečně velká na výše uvedené recepty. Pokud tyčový mixér nemáte, nevadí. Majonézu vyšleháte i klasickým mixérem či metličkou.

Zdroj: wikipedia.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Majonéza

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz