Hlavní obsah
Jídlo a pití

Domácí vanilkový cukr vyrobíme snadno a rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Vánoce se kvapem blíží a my všichni, kteří rádi pečeme, se začínáme pomalu a jistě rozhlížet po vánočních přísadách. Jednou z nezbytných přísad nejen do vánočního cukroví je vanilkový cukr, bez kterého se neobejde skoro žádné cukroví.

Článek

Jak už mnozí z nás dobře vědí, není vanilkový cukr jako vanilkový cukr. A to už vůbec nezmiňuji cukr vanilinový, který má s vanilkovým cukrem společnou snad jen vanilku na obalu. Vanilinový cukr totiž obsahuje pouze aroma vanilky. Takže vlastně kupujeme předražený cukr.

Vyrobit si doma vanilkový cukr není nic náročného. Stačí jen pořídit vanilkový lusk a cukr. Jestli použijete cukr krystal nebo krupici, to je jen na vašich preferencích. Důležité je, aby se vám s cukrem dobře pracovalo. A také budete potřebovat sklenici, ve které necháte vanilku s cukrem pracovat.

Způsobů, jak vyrobit vanilkový cukr, je více. Mne se osvědčil ten nejjednodušší. Do zavařovací sklenice nasypu cukr, do cukru dám vanilkový lusk přeříznutý napůl, sklenici uzavřu a měsíc nechám na tmavém místě. Jen občas sklenici proklepu. To je vše. Za měsíc mohu vanilkový cukr použít.

Tento postup výroby vanilkového cukru má velkou přednost. Když mi vanilkový cukr dochází, a vanilka ještě voní, vanilku z již hotového cukru vyjmu a dám jí ovonět další várku vanilkového cukru. Nikdy, když mi vanilkový cukr začne docházet, sklenici cukrem nedosypávám. Vždy začínám od začátku v jiné sklenici.

Dalším způsobem, jak si doma vyrobit vanilkový cukr, je ten, že vanilkový lusk rozkrájíme na kousky, kousky rozmixujeme a následně smícháme s cukrem. Směs pak necháme uležet. Výhoda tohoto postupu je, že se vanilkový cukr dá použít dříve. Tento postup je však proti prvnímu postupu méně ekonomický.

Neposledním způsobem, jak si vyrobit vanilkový cukr doma, je ten, že vanilkový lusk rozkrájíme podélně na plátky a dáme do zavařovací sklenice spolu s cukrem. Cukr se nám ovoní během několika málo dní. Jen vanilku nejde použít tolikrát, jako když jí rozkrojíme napůl.

Ať už si vybere postup jakýkoli, vždy si doma připravíte opravdový vanilkový cukr, který krásně voní a obsahuje jen to, co obsahovat má. Vanilkový lusk koupíte v potravinách i velkých obchodních řetězcích. Jen je mnohdy výhodnější podívat se do e-shopů, které prodávají koření. V těchto e-shopech pořídíte vanilkový lusk zpravidla levněji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz