Hlavní obsah
Finance

Dotace, nástroj k pokřivení trhu, nebo pomocník v nesnázích?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Když se řekne dotace, většina z nás za tímto pojmem nevidí nic dobrého. Jedinci povětšinou nepomůže a velký hráč na trhu se obohatí. Je to ovšem pravda?

Článek

Nechci rozporovat, že dotace jsou ve většině případů nástroj na pokřivení trhu. Vždy se upřednostní nějaké odvětví a další se upozadí. Trh nemá velkou šanci si s tímto pokřivením poradit. Obzvlášť ve chvíli, kdy nejsou dotace v každém státě stejné a české výrobky a suroviny nejsou mnohdy na volném evropském trhu konkurenceschopné.

Právě díky štědrým dotacím v jiných státech máme na našich pultech levné maso z Polska, nezralou zeleninu z jižních států a mnoho dalších potravin z různých koutů Evropy za ceny, za které je české společnosti nemají šanci vypěstovat či vyrobit.

Když dotace pomáhají

Na druhou stranu nám dotace pomáhají tam, kde to nevidíme. Obce a města si mohou dovolit lepší stroje, aby místo, kde žijeme, bylo čisté a upravené. Díky dotacím mohou města a obce vysadit stromy a zeleň, aby se nám lépe žilo. Mohou si dovolit mnoho dalších investičních akcí, které vidíme pouze tehdy, když nás jejich realizace nějak omezuje. V tom lepším případě pár jedinců pochválí práci, kterou pro ně obec či město vykonalo.

Proč se mluví povětšinou o tom, že dotace končí ve velkém holdingu a malý živnostník na ně nedosáhne, je mi záhadou. Je pravda, že živnostník má šanci dosáhnout na dotaci mnohem více omezenou, než holdingy a společnost s koncovkou s. r. o. a podobné, přičemž se nedá říct, že by živnostník odváděl práci horší. Systém dotací je mnohdy špatně nastaven a peníze se dostávají tam, kam není potřeba. Zatímco na místa, kde by opravdu pomohly, se jich dostane málo, nebo žádné.

Rozmáhá se nám tu takový nešvar

Dotace pro domácnosti, to je kategorie další, plná nejvíce zavádějících kampaní. Když se vypíší dotace pro občany, celý proces zní jednoduše. Společnosti si dávají inzeráty do novin s tím, jak díky dotacím dostanete zdarma nová okna, tepelná čerpadla, solární panely, kompostéry a mnoho dalšího. Jedno tyto inzeráty mají společné. Zavádějící informaci o tom, že tyto výrobky dostanete díky dotacím zdarma. Ve většině případů tomu tak totiž není.

Jak se píše ve směrnicích, kterými se rozdělování dotací řídí, dotace není nárokovatelná. Ve většině případů musíte investici provést na vlastní náklady a následně v dotaci žádáte vynaložené náklady zpět. Pak už pouze čekáte, zda vám úřady dotaci přiklepnou a v jaké výši. S tím, že dostanete 100 % investovaných nákladů, jak se povětšinou inzeráty tváří, nemůžete počítat. Může se vám stát, že dostanete 50 % i méně nákladů zpět. Mimo jiné záleží totiž na tom, jak rychle o dotaci zažádáte, jaký je o dotaci zájem a v neposlední řadě jaká je celková výše prostředků, která se má formou dotací rozdělit.

Nemám nic proti dotacím na tepelná čerpadla, zateplení budov a další možnosti rekonstrukce obydlí a zlepšení živobytí pro lidi, kteří by si sami bez dotací mohli rekonstrukci jen těžko dovolit. Ale vadí mi, jak jsou kampaně stavěné. Jen málokterá společnost zákazníka odmítne s tím, že zateplení domu není vhodné pro jejich dům nebo proto, že tepelné čerpadlo není vhodné pro vytápění obydlí, ve kterém lidé žijí. Vadí mi, když vidím, že díky dotacím dostanu kompostér zdarma, protože to není pravda. Například právě u dotací na kompostéry se jednalo o zápůjčku na dobu určitou, která byla v některých obcích prezentována tak, že kompostér lidem zůstane natrvalo a jinde se vůbec neřešilo, co s kompostérem bude, až zápůjční doba skončí. Zažila jsem nejeden případ, kdy lidé za zůstatkovou cenu, která absolutně neodpovídala stavu kompostéru, museli kompostér odkoupit. Zažila jsem případy, kdy si lidé kompostér díky dotacím pořídili, kompostér dosloužil po roce a lidé museli kompostér obci uhradit, protože nedodrželi podmínky dotace.

Dotace nejsou legrace. To, co dostáváme zdarma, bývá obvykle ve finále hodně drahé. Snad i proto se dnes stavím k dotacím skepticky. Kdykoli vidím inzerát společnosti se super nabídkou něčeho zdarma díky dotacím, nechápu jak je možné, že tyto inzeráty někdo otiskne. Hlavně se divím obcím a městům, které tyto inzeráty jako placenou inzerci dávají do vlastních místních plátků a své občany uvádí vědomě či nevědomě v omyl. Ale na druhou stranu jsem moc ráda, že některé obce a města odmítnou peníze za reklamu v místních novinách, aby své občany v omyl neuváděly, a raději přijdou o pár korun za reklamu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz