Článek
Co je vlastně espresso?
Espresso je kávový nápoj původem z Itálie. Jedná se o černou kávu bez mléka, která se tradičně připravuje do hrnečku o objemu 60 - 90 ml a to i přesto, že objem samotného espressa je 30 ml. Espresso se připravuje ze 7 - 9 gramů čerstvě mleté kávy, která se extrahuje pod tlakem 9 barů ve vodě o teplotě 88 - 93 °C.
Druhů espressa je více, než si mnozí myslí
Espresso doppio je dvojnásobná radost z espressa. Jedná se o dvojité espresso, připravené z dvojnásobného množství mletých kávových zrn a dvojnásobného množství vody. Zato ristretto je menší a zároveň silnější espresso. Ristretto se totiž připravuje stejně jako espresso, jen s tím rozdílem, že objem nápoje je menší. Správně připravené ristretto má pouhých 20 ml, což je na chuti kávy opravdu znát.
Espresso lungo vs. americano
Espresso lungo je slabší espresso. Tradičně se připravuje jako espresso, pouze se volí větší hrneček, ve kterém se espresso následně ředí horkou vodou tak, aby výsledný poměr kávy a vody byl 1:1. K připravenému espressu se dává malá konvička s horkou vodou, kterou si každý sám nalije do kávy. Espresso lungo by se nikdy nemělo připravovat pomocí prodloužené extrakce kávy v páce. Takto připravený nápoj bývá hořký a plný množství nežádoucích a škodlivých látek.
Americano už má s tradičním espressem chuťově jen pramálo společného. Espresso se u americana ředí v poměru kávy a vody až 1:5. Jedná se tak o opravdu slabou kávu, která se připravuje do velkých šálků. I v případě americana platí, že by se mělo připravit tradiční espresso a horká voda by se měla přinést ve zvláštní konvičce vedle kávy.
Tajemné a nepříliš známé espresso macchiato
Už jste se setkali s pojmem espresso macchiato a nevěděli jste, co si pod tímto pojmem představit? Pokud ano, nejste v tom sami. Druhů káv přibývá a v jejich názvech začíná být pěkný zmatek. Ale o tom zase někdy jindy. Espresso macchiato je tradiční espresso s kapičkou mléčné pěny. Původně se připravovalo tak, že barista do cremy espressa opatrně vložil lžičku našlehané mléčné pěny. Dnes se espresso macchiato spíše podobá malému cappuccinu a často se zdobí líbivými latte art motivy.
A nezapomeňte. Espresso macchiato se správně vyslovuje „makjáto“, nikoliv „machiáto“ nebo „mačiáto“.
Jak je to s tím piccolem?
Piccolo jako malá černá káva opravdu neexistuje. Říká se, že toto označení pro espresso přivezli turisté z Itálie, kteří chtěli připravit kávu tak, jak byli zvyklí z domova. Protože piccolo v italštině znamená malý a v České republice se espresso podávalo obvykle ve větším objemu, než se podávat mělo, vžil se u nás pojem piccolo pro klasické espresso.
Pojem piccolo se však mezi kávy vrací. Jen ne tak, jak jsme byli zvyklí. Trendem se začíná stávat piccolo latte, tedy káva s mléčnou pěnou. Jedná se o mléčný nápoj, který se podává ve sklenici o objemu 85 - 114 ml a poměr by měl být jeden díl espressa a dva díly mléka završené vrstvou hedvábné mléčné pěny na povrchu kávy.
Zorientovat se v různých druzích kávy je čím dál tím náročnější. Druhů přípravy kávy je čím dál tím více a mnohdy ani personál kavárny neví, co se pod pojmy ukrývá. Nejednou se vám stane, že si objednáte kávu a na stole vám přistane jiná. Abyste vždy měli jistotu, jakou kávu jste si objednali a poznali, jaká káva vám byla přinesena, budou následovat další články o kávě, které vás seznámí s různými druhy kávy a jejich specifiky, ale i s kávou samotnou.
Zdroj: kniha Kafe Toulky, lazenskakava.cz