Hlavní obsah
Jídlo a pití

Ghí, znovuobjevený zázrak kuchyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Ghí je zvláštní druh přepuštěného másla. Má nejen lepší chuť než běžné máslo, ale díky vyššímu bodu přepalování je vhodný i na smažení a pečení. Na rozdíl od másla má podle některých studií příznivé účinky na naše zdraví.

Článek

Příprava ghí je jednoduchá. Na 1 litr ghí potřebujeme pouze 1 kg másla a trošku času. Máslo nakrájíme na kusy, vložíme do hrnce se světlým dnem a necháme pomalu rozpustit. Při vaření se na povrchu bude tvořit pěna, kterou průběžně sbíráme. Máslo při vaření nemícháme. Necháme ho rozpouštět a jediné, co děláme, je sbírání pěny. Vaření másla trvá přibližně 30 minut. Hotové ghí poznáme tak, že nám sušina začne karamelizovat. Uvařené máslo scedíme přes cedník s plátnem, abychom měli opravdu jen čisté ghí. Hotové ghí lijeme do sklenic a necháme v pokojové teplotě chladnout.

Ghí není obyčejné máslo, ani máslo přepuštěné. Ghí je ghí. Abychom ho připravili, je třeba počkat na chvíli, kdy nám sušina začne karamelizovat. Pokud postup uspěcháme, místo ghí připravíme pouze přepuštěné máslo. Přepuštěné máslo je sice dobré na pečení, hlavně sušenkám a cukroví dodá lepší chuť, ale nemáme hotové ghí, které má příznivé účinky na lidský organismus.

Ghí, na rozdíl od běžného másla, má podle některých studií při pravidelné konzumaci příznivé účinky na hladinu cholesterolu v těle a na zvýšení hladiny lipoproteinu, čímž napomáhá prevenci srdečních onemocnění. I přesto všechno si ghí zachovává nutriční hodnotu másla a nepřichází o vitaminy A a E, ani o draslík, hořčík a železo.

Ghí má mnohem lepší výživové vlastnosti, než má máslo. Je lépe stravitelné a neobsahuje laktózu. Při skladování v pokojové teplotě vydrží několik měsíců, v lednici až rok. Protože má ghí vyšší bod přepalování než máslo, je vhodné také na smažení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Ghí

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz