Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Jak to všechno vzniklo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Nový rok vítáme s otevřenou náručí. Známé končí a přichází čas nový, nepoznaný. Přichází čas, ve kterém vidíme lepší zítřky. Naši předci dokonce věděli, jak jít lepším zítřkům naproti.

Článek

Novoročních zvyků a tradic měli naši předci nespočet. Většina zvyků a tradic měla našim předkům zajistit více štěstí a bohatství a měly naše předky ochránit před nepřízní osudu. Některé tradice jsou dodnes známé, na jiné se pozapomnělo. Já vám některé z tradic a zvyků zkusím připomenout.

Jedním ze zvyků našich předků bylo nejíst na Nový rok drůbež, zajíce ani ryby. Tímto gestem chtěli naši předci předejít tomu, aby jim štěstí neuletělo, neuteklo a ani neuplavalo. Aby se našich předků držely peníze, jedli na Nový rok čočku. Štěstí a bohatství může přinést také konzumace vepřového masa, obzvláště pak vepřového rypáčku. Kdo chce být opravdu bohatý a šťastný, kromě čočky by měl spořádat celé sele.

Aby se neštěstí a smrt vyhnula rodině, nepralo se a nevěšelo prádlo. Nedoporučuje se také nic vynášet z bytu nebo domu, protože to, co odneseme, by nám mohlo celý rok chybět. Zametání, činnost nezbytná po silvestrovské oslavě, se také nedoporučuje. Už naši předci věděli, že zametáním na Nový rok by si mohli vymést štěstí z domu.

Jak se říká, jak na Nový rok, tak po celý rok. Na Nový rok bychom se proto neměli hádat, jinak by nás čekal uhádaný celý rok. Naopak bychom si na sebe měli vzít něco nového. Nové oblečení by nám mělo zajistit rok opravdu nový. A když při sobě budeme mít více peněz, tak bude celý rok i bohatý.

Protože Nový rok letos připadl na pondělí, podle pranostik nás čeká krutá zima. Tak snad se tato pranostika vyplní a opět se dostaví mrazivá bílá zima.

Pokud jste dočetli tento článek až sem, moc vám děkuji. Do nového roku vám přeji vše nejlepší a ať je tento rok ještě lepší, než byl rok minulý.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz