Hlavní obsah
Bydlení

Jarní úklid nemusí být dřina, chce si ho jen dobře naplánovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Velký jarní úklid se blíží a mnohým z nás dělá vrásky na čele. Vždyť minimálně celý den strávíme úklidem. Ale je to opravdu nutné?

Článek

Sama vždy říkám, že úklidem se nesmíme stresovat. Čím více nad úklidem negativně přemýšlíme, tím více se nám do něj nechce. Co si takhle říct, jde se uklízet, a s úklidem začít?

Co mohu udělat dnes, nemusí čekat na den D

S velkým jarním úklidem můžeme začít už nyní. Vždyť nikdo nikdy nenapsal, že velký jarní úklid musíme zvládnout za den. Rozdělme si ho do menších částí a uklízejme průběžně. Z velkého jarního úklidu v den D nakonec zbyde pouze jeho název.

Mýt okna zatím smysl nedává. Brzy přijde jaro plné pylů a naše práce by přišla vniveč. S mytím oken proto doporučuji počkat. S většinou činností začít můžeme už nyní.

Už nyní si můžeme uklidit kuchyňskou linku. Vyndáme vše potřebné, linku a šuplíky vyluxujeme a otřeme utěrkami z mikrovlákna. Jen pokud je někde linka více špinavá, požijeme vodu nebo vlhčené ubrousky. Čím méně vody a chemických pomůcek použijeme, tím méně prachu a nečistot se nám v lince usadí. Proto je na úklid nejlepší utěrka z mikrovlákna. Samozřejmě umyjeme i pořadače v šuplících a nádobí, pokud to potřebuje.

Kromě linky můžeme uklidit knihovnu a skříně. Z knihovny vyndáme všechny knihy a utřeme na nich prach. Prach odstraníme i z poliček. Když už knihy držíme v ruce, popřemýšlíme nad tím, zda si je všechny chceme nechat. Pokud některý titul nepotřebujeme, vyndáme ho z knihovny a doneseme jej například do knihobudky, kde třeba zaujme dalšího čtenáře.

To samé co s nepotřebnými knihami, uděláme s oblečením. Před úklidem skříní všechno oblečení vyndáme a vytřídíme. Nelíbí se nám nějaké kousky? Můžeme je donést na charitu nebo hodit do kontejneru pro sběr oblečení. Za sebe doporučuji oslovit charitu v blízkosti bydliště. Pomůžete tak lidem ve svém okolí.

Také můžeme uklidit spíž. Opět z polic vše vyndáme a utřeme od prachu. Prach odstraníme i z polic. Když už máme potraviny v ruce, podíváme se na datum spotřeby. Vytřídíme prošlé potraviny, potraviny s blízkým datem spotřeby přesuneme dopředu. Do zadní části polic dáme potraviny nové. Prázdné a poloprázdné dózy vysypeme a doplníme. Nikdy nedosypáváme potraviny do poloprázdné dózy. Pokud chceme dózu dosypat, vždy zbytek potravin vysypeme do misky a dózu omyjeme a osušíme. Do suché dózy dáme nejprve nové potraviny a nakonec nasypeme zbylé. Tím docílíme toho, že starší potraviny zkonzumujeme dříve. Za sebe ale doporučuji potraviny nedosypávat a nové se starými nemíchat. Je lepší zbytky z poloprázdné dózy vysypat například do zavařovací sklenice, kterou dáme na kraj police a dózu s novým obsahem dáme za ní.

Tímto způsobem uklidíme všechny skříně, které doma máme. Tím si ulehčíme velkou část jarního úklidu. Již brzy pro vás budu mít tipy na úklid koupelny a dalších místností.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz