Hlavní obsah
Lidé a společnost

Je den sv. Valentýna svátek zamilovaných, nebo je to pouze skvělý marketingový tah?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Původ svátku svatého Valentýna je opředen nejedním tajemstvím. Dodnes se akademici přou, jak svátek vznikl. Podle jedné z verzí je Den svatého Valentýna spjat se smrtí kněze Valentýna, který byl 14. února 269 popraven.

Článek

Kdo byl kněz Valentýn?

Kněz Valentýn žil v době, kdy v Římě vládnul Claudius II. Římský vládce Claudius II. zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo se jen zasnoubili. Bál se totiž, že by vojáci chtěli zůstat doma se svými rodinami a nechtělo by se jim jít do boje. Kněz Valentýn vzdoroval vládci a tajně oddával mladé páry. Brzy byl zatčen a dne 14. února 269 popraven.

Svátek sv. Valentýna mohl také vzniknout až v 18. století. Právě v tomto století si dva angličtí autoři během výzkumu legend o křesťanských světcích povšimli, že pro zjištění identity sv. Valentýna není dostatek důkazů. Navrhli, že Den sv. Valentýna je pravděpodobně odvozen od pohanského svátku Lupercalia slaveném ve starověkém Římě.

Svátky Lupercalia byly svátky ve starověkém římském náboženství spojené hlavně s pastevectvím, plodností a rituální očistou. Byly zasvěcené bohu Lupercovi, jehož původ je nejasný, a konaly se 15. února. Ani svátky Luprecalie však nejsou přímo spojeny se svátkem sv. Valentýna. Doložené ovšem je, že se v předvečer těchto svátků vkládaly do urny lásky lístečky se jmény dívek. Mladí muži si následně lístečky tahali a dívka, jejíž jméno si vytáhli, se měla pro celý následující rok stát jejich miláčkem.

Z novodobé historie se ke svátku sv. Valentýna váže celá řada tradic a zvyků. Jedná se především o společnou oslavu svátku zamilovanými páry, které si dávají papírová přáníčka jako vyznání lásky nebo zamykají zámečky lásky. Také se tradičně posílají dárky, květiny, cukrovinky a pohlednice s tematikou stylizovaného srdce jako symbolu lásky. Tyto zvyky s původním svátkem sv. Valentýna ale vůbec nesouvisí.

Srdce jako symbol lásky

Červené srdce je v mnohých kulturách rozšířený symbol, který může označovat lásku, odvahu, statečnost, bojovnost a sebeobětování. Také je vnímáno jako sídlo citu a lásky. Symbol červeného srdce se ujal jako metafora teprve mezi 13. a 16. stoletím.

Nevím jak vy, ale mne dnešní Den sv. Valentýna nic neříká. Ať je jeho původ jakýkoli, a může být sebeušlechtilejší, to, co se z tohoto svátku stalo a dnes se od něj očekává, je podle mne značně odtržené od reality a původu. Dnes jde jen o peníze, které utratíme za věci, které nepotřebujeme. Máte někoho rádi? Máte po boku někoho, koho milujete? Pak mu to řekněte. Já mám po boku skvělého muže. A nepotřebuji žádný svátek, který se opakuje jednou za rok, abych mu to, co k němu cítím, řekla. Myslím si, že pokud někoho milujeme nebo máme rádi, měli bychom mu to dávat najevo každý den. Nikdy nevíme, zda den, který právě je, není náš nebo jeho poslední. Čekat až přijde komerční svátek sv. Valentýna mi přijde jako hotový nesmysl.

Zdroj: internet

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz