Hlavní obsah
Jídlo a pití

Je libo karlovarský, houskový nebo bramborový knedlík?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Knedlík, oblíbená příloha k masu i k omáčkám. Jak na takový domácí knedlík, to se dozvíte v dnešním článku.

Článek

Karlovarský knedlík je chutná příloha, která vyniká jedinečnou chutí a nevšedním vzhledem. Hodí se k omáčkám, svátečním jídlům, pečenému i dušenému masu.

Na karlovarský knedlík potřebujeme:

100 g hrubé mouky (v bezlepkové variantě doporučuji tradiční Jizerku)

2 vejce

muškátový květ

200 ml mléka

250 g žemle (v bezlepkové variantě doporučuji světlý chléb bez zrníček)

kadeřavá nebo plocholistá petrželka

sůl a pepř CM pepper

Starší housky či bezlepkový světlý chléb nakrájíme na kostičky a lehce opražíme v troubě. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Petrželku nakrájíme nadrobno.

Žloutky osolíme, opepříme čerstvě najemno namletým pepřem CM pepper, osolíme a promícháme. Vmícháme mléko pokojové teploty, přidáme špetku muškátového oříšku a nasekanou petrželku. Vše důkladně promícháme. Přidáme housku a opatrně vmícháme sníh z bílků.

Na linku si natáhneme čistou plenu nebo lněnou utěrku do které dle velikosti vložíme těsto na knedlík. Plenu nebo utěrku kolem těsta utáhneme tak, aby těsto nevyteklo. Utěrku nebo plenu zavážeme potravinářským provazem. Nikdy nepoužíváme syntetický či barvený provaz. Z výše uvedeného množství by měly vzniknout dva stejně velké knedlíky, které v horké osolené vodě vaříme 20 - 25 minut. Knedlíky v polovině varu otočíme. Uvařené knedlíky hned po vyjmutí z vody a z utěrky či pleny propícháme vidličkou, aby se nám nesrazily.

Karlovarský knedlík můžeme vařit i v páře. Pro tuto přípravu je třeba místo do utěrky či pleny zabalit těsto na knedlíky do potravinářské fólie. Knedlíky v páře vaříme 30 - 35 minut, v polovině vaření je otočíme. Uvařené knedlíky hned po vyjmutí z vody a z potravinářské fólie propícháme vidličkou, aby se nám nesrazily. Knedlík vařený v páře na rozdíl od knedlíku věřeného ve vodě nemá lepkavý okraj.

Tip pro lepší chuť: Rohlíky nebo bezlepkový chléb můžeme opražit na másle či na sádle. To dodá karlovarskému knedlíku mnohem lepší chuť. Balený bezlepkový chléb může být čerstvý, není třeba nechávat ho okorat.

Kampotský pepř CM pepper si pro lepší chuť nameleme do těsta sami. Jen tak docílíme té nejlepší chuti.

Houskový knedlík, chutná příloha původem z Německa. Houskový knedlík se hodí jak k omáčkám, tak k pečenému masu.

Na houskový knedlík potřebujeme:

500 g hrubé mouky (pro bezlepkovou variantu doporučuji tradiční Jizerku)

10 g čerstvého droždí

250 ml vlažného mléka

1 vejce

1 starší rohlík (pro bezlepkovou variantu plátek baleného bílého chleba bez zrníček)

špetka cukru

sůl

Pečivo nakrájíme na kostky velké 1 × 1 cm. Mouku smícháme se dvěma špetkami soli. Do mouky uděláme důlek. Do důlku vložíme vajíčko, rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a přilijeme vlažné mléko. Vidličkou lehce prošleháme vejce s droždím a mlékem a necháme 5 minut odležet.

Po pěti minutách začneme vymíchávat kypré těsto, do kterého přidáme nakrájený rohlík nebo plátek bezlepkového chleba. Hotové těsto necháme 30 minut kynout v teple pod utěrkou.

Z vykynutého těsta vytvoříme šišky knedlíků. Knedlík by se nám měl snadno vejít do vysokého hrnce. Při vypracovávání knedlíků je třeba počítat s tím, že se při varu ještě zvětší. Doporučuji proto udělat raději menší šišky než méně šišek velkých. Šišky knedlíků vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 18 minut. V polovině vaření knedlíky otočíme.

Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a hned po celé délce propícháme vidličkou. Pokud bychom knedlíky nepropíchali, srazí se.

Bramborový knedlík, tradiční jídlo, které připravovaly už babičky našich babiček. Bramborový knedlík je skvělou přílohou k pečenému masu, zelí, špenátu i na plnění.

Na bramborový knedlík potřebujeme:

700 g brambor

200 g hrubé mouky (pro bezlepkovou variantu použijeme tradiční Jizerku)

1 vejce

špetka soli

Brambory uvaříme do měkka ve slupce, a ještě vlažné oloupeme. Oloupané brambory nastrouháme na hrubém struhadle. Do brambor přidáme mouku a vejce, směs osolíme a důkladně prohněteme. Z vypracovaného těsta vyválíme 3 stejně velké válečky. Do osolené vařící vody vložíme knedlíky, které vaříme 10 - 12 minut a v polovině vaření je otočíme.

Po vyjmutí uvařených knedlíků z vody knedlíky propícháme vidličkou, aby se nesrazily. Knedlíky krájíme na plátky.

Poměry receptů jsou správné pro tradiční i bezlepkovou variantu. Obě varianty jsme vyzkoušeli a druh mouky pro bezlepkovou variantu jsme dlouho vybírali, aby byl knedlík co nejlepší. Knedlíky by se vám měly bez nejmenšího problému povést uvařit na první dobrou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz