Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Je netopýr opravdu takový netvor, za jakého ho lidé mají?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Netopýr

Netopýr, v našich podmínkách malá létající myš s heboučkým kožíškem. Myš, která se živí hmyzem a člověku sama o sobě neublíží. Tak proč mají lidé z netopýrů takový strach?

Článek

Netopýry mám ve své blízkosti posledních 8 let. Párkrát se mi stalo, že mi zbloudilý netopýr zaletěl do ložnice. Několikrát jsem zachraňovala spadlého netopýra, který nemohl vzlétnout. Ale nestalo se mi, že by mi netopýr ublížil.

Ke každému zvířeti přistupuji s respektem. Holou rukou bych na netopýra nesáhla. Jsem si také moc dobře vědoma toho, že může přenášet různé nemoci, včetně vztekliny. Ale to přeci není důvod, abych vytvářela paniku, strašila lidi a v neposlední řadě abych netopýrovi jakkoli ublížila. Netopýr je tvor užitečný. Požírá hmyz a ničemu neškodí. I exkrementy netopýra nejsou ničím, s čím bychom si neporadili. Jsou totiž skvělým hnojivem.

Netopýr není nebezpečný. Je plachý, a když může, lidem se vyhne. Bohužel je obětí svého jídelníčku. Naše světlo láká hmyz a hmyz je potravou netopýrů. To je jeden jediný důvod, proč se může stát, že se v našem obydlí netopýr objeví. Že by si vyhlédl náš domov a jen tak si zaletěl na návštěvu je vysoce nepravděpodobné.

Ano, babičky nás strašily, že se nám netopýr může zamotat do vlasů. To se opravdu stát může. Když netopýr vzlétá, chvilku letí lehce nad zemí. Netopýr je ovšem skvělý letec a překážkám se snadno vyhne. Takže pravděpodobnost, že by se tak stalo, je opravdu minimální.

Netopýr opravdu není nebezpečný. Že by cíleně útočil na člověka, je výmysl několika málo jedinců. Bohužel, panika se síří snáze než fakta a pravda. A na to nejen netopýři doplácejí.

Pokud máte ve svém okolí netopýry, není nic snadnějšího, než si dát sítě do oken, za kterými po večer sedíte a svítíte. Zbavíte se tak nejen hmyzu, ale i nečekané návštěvy v podobě příletu netopýra.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz