Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jemní utopenci s hořčicí

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Utopenec, tradiční česká pochoutka původem z Berounska, kterou prý vymyslel hospodský a mlynář Šamánek, aby mohl uchovávat vuřty mimo lednici. Já mám pro vás dnes recept na netradiční jemné utopence.

Článek

Potřebujeme:

8 špekáčků

2 žluté cibule

2 polévkové lžíce plnotučné hořčice

Čerstvě namletý černý pepř CM pepper

Nakládaná paprika

Na nálev potřebujeme:

500 ml vody

200 ml octa

1 polévková lžíce soli

špetka cukru

2 kuličky celého pepře CM Pepper

2 listy bobkového listu

2 kuličky nového koření

Podle chuti drcené chilli papričky

Nejdříve si dáme vařit nálev. Všechny suroviny na nálev potřebné smícháme, vaříme 10 minut a necháme vychladnout. Drcené chilli papričky dáme do nálevu pouze tehdy, chceme-li mít utopence mírně pikantní. Pokud chceme mít utopence opravdu jemné, chilli papričky nedáváme.

Špekáčky oloupeme, podélně rozkrojíme, ale nepřekrojíme. Potřebujeme, aby zůstaly vcelku. Cibuli rozpůlíme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V mlýnku si umeleme pepř.

Špekáčky uvnitř řezu opepříme, potřeme hořčicí a vložíme do nich cibuli a proužky naložené papriky. Špekáčky vkládáme do kvašáku nebo zavařovací sklenice co nejblíže k sobě. Mezi vrstvy špekáčků můžeme dát vrstvu cibule a papriky. Špekáčky v kvašáku zalijeme chladným nálevem, zatížíme a necháme v chladu minimálně týden uležet.

Abyste dosáhli kýženého výsledku, je třeba použít opravdu kvalitní suroviny. Proto vám doporučuji použít pepř od CM pepper a pepř si před použitím namlít. V nabídce CM pepper nechybí ani mlýnky na pepř. Použití běžného mletého pepře nedoporučuji, protože po otevření rychle vyčpí a nemá tu správnou chuť.

Protože je důležité skladovat utopence v temnu, doporučuji je naložit do kvašáku. Kvašáky výrobce Kerat jsou na utopence jako dělané. Mají objem 1,2 litru a navíc obsahují i závaží, které udržuje utopence v nálevu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz