Článek
Potřebujeme:
8 špekáčků
2 žluté cibule
2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
Čerstvě namletý černý pepř CM pepper
Nakládaná paprika
Na nálev potřebujeme:
500 ml vody
200 ml octa
1 polévková lžíce soli
špetka cukru
2 kuličky celého pepře CM Pepper
2 listy bobkového listu
2 kuličky nového koření
Podle chuti drcené chilli papričky
Nejdříve si dáme vařit nálev. Všechny suroviny na nálev potřebné smícháme, vaříme 10 minut a necháme vychladnout. Drcené chilli papričky dáme do nálevu pouze tehdy, chceme-li mít utopence mírně pikantní. Pokud chceme mít utopence opravdu jemné, chilli papričky nedáváme.
Špekáčky oloupeme, podélně rozkrojíme, ale nepřekrojíme. Potřebujeme, aby zůstaly vcelku. Cibuli rozpůlíme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V mlýnku si umeleme pepř.
Špekáčky uvnitř řezu opepříme, potřeme hořčicí a vložíme do nich cibuli a proužky naložené papriky. Špekáčky vkládáme do kvašáku nebo zavařovací sklenice co nejblíže k sobě. Mezi vrstvy špekáčků můžeme dát vrstvu cibule a papriky. Špekáčky v kvašáku zalijeme chladným nálevem, zatížíme a necháme v chladu minimálně týden uležet.
Abyste dosáhli kýženého výsledku, je třeba použít opravdu kvalitní suroviny. Proto vám doporučuji použít pepř od CM pepper a pepř si před použitím namlít. V nabídce CM pepper nechybí ani mlýnky na pepř. Použití běžného mletého pepře nedoporučuji, protože po otevření rychle vyčpí a nemá tu správnou chuť.
Protože je důležité skladovat utopence v temnu, doporučuji je naložit do kvašáku. Kvašáky výrobce Kerat jsou na utopence jako dělané. Mají objem 1,2 litru a navíc obsahují i závaží, které udržuje utopence v nálevu.