Hlavní obsah
Lidé a společnost

Když vydržíš až do večera nepapat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Beranová

Zlaté prasátko, ilustrační fotografie

Když vydržíš až do večera nepapat, uvidíš zlaté prasátko. Kdo by tuhle větu neznal? Ale víte, jak a kdy tato vánoční pověra vznikla?

Článek

Zlaté prasátko je česká vánoční pověra, která měla lidi motivovat k dodržení půstu. Vznikla již ve středověku, ale zněla trošku jinak, než jak ji známé dnes. Podle původní pověry půst dodržel každý, kdo o Štědrém dnu až do večera nejedl maso. Proto bylo možné dopřát si o Štědrém dnu k obědu staročeského kubu a půst byl dodržen.

Půst na Štědrý den nedrželi pouze věřící. Postili se i nekřesťanské rodiny a pohani. Křesťané nikdy neměli půst spojený se zlatým prasátkem. Zato pohany lákala vidina zlatého prasátka pro štěstí. Pro pohany znamenalo zlato odchod zimy a prase příslib hojnosti a prosperity.

V českých zemích se nevěřilo pouze na prasátko. Někdy zlaté prasátko nahradil kohout, beránek nebo telátko. Jedno však měli všichni společné. Vždy byli zlatí.

Nevím, jak pro vás, ale pro mne je zlaté prasátko krásnou vzpomínkou na Vánoce a tuto tradici držím dodnes. Byť jsem nikdy zlaté prasátko neviděla, tato tradice mi jako malé zpříjemnila čekání na Ježíška. Dnes už na Ježíška nečekám, ale štědrovečerní půst držím. A dokonce i ráda.

Zdroj: Malá encyklopedie Vánoc

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz