Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kuba, tradiční štědrodenní pokrm, který by neměl chybět na svátečním stole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační fotografie

Houbový kuba je staročeská vánoční pochoutka, která se tradičně podává na Štědrý den jako polední bezmasé jídlo. My si dnes povíme, jak snadné je tuto pochoutku připravit.

Článek

Na staročeského houbového kubu potřebujeme:

400 g krup

1,5 hrsti sušených hub

4 lžíce sádla

6 stroužků česneku

1 středně velkou cibuli

2 lžíce majoránky

1 lžička soli

Kroupy propláchneme a na noc namočíme. Druhý den vodu slijeme a dáme kroupy do hrnce. Kroupy zalijeme novou vodou asi dva centimetry nad okraj, přidáme sůl, lžíci sádla a vaříme, dokud kroupy nezměknou, cca 30 minut.

Sušené houby přelijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat. Tekutinu přecedíme, ale nevyléváme. Houby nakrájíme najemno.

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na zbylém sádle. Ke zlatavé cibulce přidáme houby, směs osolíme a ještě 3 - 5 minut restujeme. Do restované směsi nalijeme vodu, kterou jsme slili a přecedili z namočených hub a vše 15 minut dusíme.

Česnek oloupeme a najemno nastrouháme. Uvařené kroupy slijeme. Do uvařených krup přidáme nastrouhaný česnek a mezi dlaněmi prodrhnutou majoránku. Přidáme houbou směs a důkladně promícháme. Takto připraveného kubu můžeme rovnou podávat, nebo na 180 °C po dobu 15 minut zapékat a servírovat ho zapečeného.

Pokud kroupy do kuby namáčet nechceme, nemusíme. Nenamočené kroupy se však vaří mnohem déle. Česnek nikdy nelisujeme, ale vždy jej strouháme. Jen tak mu zůstane všechna chuť, kterou při lisování ztrácí.

Pro všechny, kteří nemají rádi kroupy, nebo je z nějakého důvodu nemohou, mám super zprávu. I vy si můžete tradičního kubu dopřát. Kroupy se dají nahradit bramborami, případně rýží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz