Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Kupovat věci v akci nebo kvůli množstevní slevě se ne vždy vyplatí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Říká se, že nakupováním v akci se dá hodně ušetřit. Ale je tomu opravdu tak? Opravdu jsou akce tak výhodné, jak výhodné se zdají být? A opravdu potřebujeme všechny ty věci, které v letáku vidíme?

Článek

Nakupováním zlevněných věcí opravdu můžeme ušetřit

Pokud se výrobky, které opravdu potřebujeme, objeví v akci, ve většině případů opravdu ušetřit můžeme. Ale pokud nakupujeme věci pouze proto, že jsou v akci, neušetříme tím zhola nic. Většinu takto pořízených výrobků nevyužijeme a nové vyhodíme. To samé platí v případě potravin. V těchto případech neušetříme vůbec nic a ještě plýtváme jídlem a zásobujeme přírodu odpadem, který se stal odpadem pouze proto, že jsme neodolali slovu akce na cenovce.

Na množstevní slevy pozor

Množstevní slevy se zdají být na první pohled lákavé. Za více kusů zaplatíme méně, nebo dostaneme výrobek zdarma. Ale je tahle akce opravdu pro každého? Sama si myslím, že není. Ano, tato akce potěší všechny, kteří potřebují více kusů. Ale proč si budu kupovat čtyři jogurty místo dvou, když už dopředu si jsem skoro jistá, že zbylé dva vyhodím? Možná mi budete chtít říct, že přeci nikdy nevím a že je lepší mít dva jogurty navíc za super cenu, než tyto dva jogurty nemít a zaplatit jen o pár korun méně. Ale já to takhle nevidím. Sama si myslím, že bychom měli kupovat pouze to, co opravdu potřebujeme v adekvátním množství a ne se spoléhat na co kdyby náhodou.

Jak nevýhodným nákupům předejít

Nakupovat věci ve slevě není tou nejlepší cestou, jak ušetřit. Ušetříme pouze v případě, že ve slevě koupíme pouze to, co opravdu potřebujeme. Je sice hezké, že jsou v akci rajčata za opravdu výhodnou cenu. Ale to není důvod si je koupit, když je nemáme zase až tak moc rádi. To samé platí při množstevních slevách. Není dobré kupovat tři kusy výrobku pouze proto, abychom čtvrtý dostali zdarma, když už předem víme, že by nám stačil pouze jeden jediný kus.

Střídmým nakupováním a uvědomováním si, co opravdu potřebujeme, snížíme naše životní náklady. Ušetřené peníze můžeme investovat do toho, co máme rádi. Můžeme se věnovat koníčkům. Budeme mít více času na rodinu a přátele, protože nebudeme muset trávit v práci více času, než je potřeba. V neposlední řadě naše šetření ocení i naše planeta. Vždyť se ročně vyprodukuje tolik nesmyslného odpadu, až to není hezké. A proč? Protože neumíme nakupovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz