Hlavní obsah
Knihy a literatura

Máte knihovnu plnou knih a nevíte, co s nimi? Vraťte je zpátky do oběhu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Knihy do popelnice nepatří. A to ani staré knihy, kterých máme plnou knihovnu. Na výběr máme mnoho možností, jak knihy vrátit do oběhu. Modrý kontejner na sběr papíru by měl být až tou poslední variantou, jak se knih zbavit.

Článek

Na světě neexistuje kniha, která by si nenašla svého čtenáře. Obzvlášť v dnešní době, kdy vychází knihy jako přes kopírák a v knihkupectví není z čeho vybírat. Sama moc ráda čtu, ale knihy hledám všude možně, než jen v knihkupectvích. V kamenných antikvariátech občas najdu nějakou tu raritku, jen nové knihy mívají většinou cenu jako v knihkupectví. Snad jsou jen o desetikoruny levnější. Naštěstí existuje mnoho dalších míst, kde se dají staré knihy pořídit a kde zároveň staré knihy vykupují.

Kamenné antikvariáty

V posledních letech hodně antikvariátů ukončilo provoz. A ty, které stále fungují, si hodně vybírají knihy, které vykoupí. Ale pokud máte doma knihovnu plnou knih, možná se vám zadaří některou z nich prodat. Pokud nechcete ztrácet čas s nejistým výsledkem, zkuste jednu z dalších možností.

On-line výkup knih

On-line prodáte snad všechny tituly, které kdy spatřily světlo světa. Závratné částky si za prodej neslibujte, ale něco málo on-line prodej vynese. Pokud vám na penězích zase až tak moc nesejde, existují platformy, které knihy vykoupí a peníze, které by vyplatili vám, pošlou na dobročinné účely. Takto funguje například Restorio, které mimo knih vykupuje i společenské hry.

Další výhodou již zmíněné platformy je, že stačí do systému zadat ISBN z knížek a hned znáte cenu, za kterou od vás knihy vykoupí. Pokud budete mít knihy v hodnotě více jak 100,- Kč, knihy si od vás zdarma odvezou. S prodejem knih přes tuto platformu tak nemáte vůbec žádné starosti. Pouze zadáte do systému kódy z knih, knihy zabalíte a předáte dopravci.

Knihovny

Knihovny jsou dalším místem, kam po dohodě můžete knihy donést. Ve většině malých měst a obcí nebudete mít problém s tím, že by vám knihy nevzali. Pokud by knihy nechtěli do knihovny, dá se tu velice snadno domluvit předání knih za účelem jejich darování čtenářům.

Knihobudky

Knihobudky jsou skvělou myšlenkou, jak dát knihám šanci na druhý život. Stačí jen zjistit, kde knihobudka stojí a kolik knih se do ní vejde. Následně už jen vezmete přebytečné knihy z vlastní knihovny a do knihobudky je uložíte. A, kdo ví, třeba se vám v knihobudce nějaká kniha zalíbí a tu si odnesete.

Lokální bazary a bleší trhy

Lokální bazary a bleší trhy jsou další možností, jak knihy poslat do oběhu a ještě něco málo vydělat. Tato varianta už je časově náročná a navíc na většině bazarů a bleších trhů musíte zaplatit pronájem místa. Nebývají to vysoké částky, ale pokud se chcete zbavit knih a něco málo vydělat, jsou i jednodušší způsoby, jak dát knihám druhý život.

Nabídněte knihy přátelům

Máte přátele, kteří rádi čtou? Nechte je nahlédnout do vaší knihovny a, kdo ví, třeba je nějaký váš výtisk potěší. Knihy samozřejmě můžete nabídnout i přátelům na sociálních sítích.

Sociální sítě

I pomocí sociálních sítí je možné knihy prodat. Zde bych ale žádné větší zisky nečekala. Navíc prodej přes sociální sítě má mnohá úskalí. Pokud na prodeji knih nechcete vydělat, můžete knihy nabídnout i touto cestou. V tomto případě vám doporučuji nechat si od zájemce zaplatit dopravu u Zásilkovny a poslat kód, pod kterým balíček odešlete. Na knihách sice nevyděláte, ale škodní také nebudete.

Modrý kontejner na papír

Vyhodit knihy do kontejneru by měla být až ta poslední varianta. Vím, je to jednoduché. Knihy zabalíte a balíčky vyhodíte. Ale myslete i na ostatní. Myslete na čtenáře, kteří by si rádi přečetli starší knihy a nemají je kde pořídit. Myslete na svou peněženku. A v neposlední řadě myslete na životní prostředí.

Sama většinu knih, u kterých vím, že je nebudu číst, nabídnu místní malé knihovně. Ještě se mi nestalo, že by knihy odmítla. Pokud bych chtěla knihy prodat, zvolila bych on-line výkup, například u zmíněné společnosti Restorio, která má skvělé reference. Pokud bych chtěla udělat dobrý skutek a bylo by mi jedno, co s knihami bude, odnesla bych je do knihobudky. Ale do modrého kontejneru na papír nebo do kotle bych knihy nevyhodila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz