Hlavní obsah
Jídlo a pití

Nadýchaná bábovka bude zpestřením víkendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Bábovka, pro jednoho obyčejný dezert, jiný na ní nedá dopustit. Dnes se s vámi podělím o svůj oblíbený recept na bábovku, po které se jen zapráší.

Článek

Na bábovku potřebujeme:
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek plnotučného mléka pokojové teploty
2 hrnky samokypřící mouky Freee Doves Farm
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva Amylon
3 vejce velikosti M
1 sklenka oleje
2 polévkové lžíce kakaa
1 velký panák kvalitního rumu
mleté ořechy a máslo na vymazání a vysypání formy

Pokud máte mixér s planetárním mícháním, nasypte do misky cukry, přidejte vajíčka a vyšlehejte cukry s vajíčky do béžové pěny. Následně postupně přidáme hrnek mouky, mléko, olej, druhý hrnek mouky, prášek do pečiva a rum. Suroviny přidáváme postupně a vždy samostatně do těsta vmícháme. Další surovinu přidáváme tehdy, je-li předchozí surovina v těstě dobře zapracovaná.

Troubu si předehřejeme na 180 °C, máslem vymažeme formu na bábovku a drcenými ořechy formu vymažeme. Těsto se nám mezitím spojí a 2/3 hotového těsta můžeme rovnou nalít do formy. Do třetí třetiny těsta přidáme kakao a opět důkladně promícháme.

Těsto s kakaem lijeme v kruhu do formy na bábovku. Snažíme se, aby bylo rovnoměrně rozprostřeno. Jen tak máme jistotu, že se nám bábovka dobře upeče. Až budeme mít rozehřátou troubu, dáme bábovku na 20 minut péct. Po dvaceti minutách stáhneme teplotu trouby na 160 °C, aniž bychom bábovku z trouby vyndali a pečeme další cca 30 minut. Když po 30 minutách píchneme do bábovky špejlí a těsto se nelepí, máme hotovo a bábovku z trouby vyndáme. Pokud se těsto na špejli lepí, pečeme bábovku dál. Doporučuji nastavovat 5 minutové intervaly, aby se nám bábovka nespálila.

V případě, že nemáte mixér s planetárním mícháním, nic se neděje. Jen je třeba oddělit žloutky od bílků a z bílků vyšlehat sníh. Žloutky smícháme s cukrem do pěny a dál pokračujeme podle postupu výše. Sníh dáváme do těsta jako poslední, chvilku před odebráním 2/3 těsta.

Byť je rumu v bábovce málo, je to právě rum, který dodává bábovce specifickou chuť. Výběr rumu proto nepodceňujte. Levný „rum“ z bramborového škrobu, který je k dostání ve všech obchodech, není pro bábovku tou nejlepší volbou. Bábovka je těžká a chuťově řezavá. Zatímco s pravým rumem z třtinového cukru neuděláte chybu. Bábovka bude vláčná, krásně voňavá a bude se rozplývat na jazyku.

K bábovce s pravým rumem doporučím výběrovou kávu Costa Rica paradise 100% arabiku od Kafisty. Tato káva s lahodnou chutí se ke kávě skvěle hodí. Káva se prolne s rumovým nádech bábovky a jak se chutě prolnou, přijde opravdový zážitek. Na tuto kombinaci kávy a bábovky jen tak nezapomenete.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz