Článek
Zelenina a ovoce
Zelenina jako taková na kompost patří. Stejně jako ovoce. V obou případech je jediné riziko. Tím rizikem je, že se semínka a pecky ujmou a až kompost použijeme v záhonech či truhlících, vyrostou na místech, kde by je nikdo nečekal.
Maso a kosti
Maso a kosti na kompost rozhodně nepatří. Jedinou výjimkou jsou kosti rozdrcené. Ale ani ty bychom na kompost dávat neměli.
Skořápky od vajec
Skořápky od vajec na kompost dát můžeme. Jsou bohatým zdrojem vápníku. Ale vždy je lepší nabídnout skořápky někomu, kdo chová slepice než skořápky zkompostovat. Kdo ví, třeba se vám obdarovaný odmění nějakým tím domácím vajíčkem.
Zbytky jídla
Zbytky jídla na kompost nepatří. Stejně jako na kompost nepatří zelenina a koření z vývarů, zbytky zeleninových salátů a podobně. Na kompost patří ovoce a zelenina, která neprošla tepelnou úpravou, konzervací ani dochucením.
Na kompost patří pouze ten odpad z kuchyně, který neprošel tepelnou úpravou. Navíc se jedná pouze o ovoce, zeleninu, bylinky a popřípadě skořápky od vajec. Žádný další kuchyňský odpad na kompost nepatří.
Zbytky jídel a tepelně zpracované zbytky z kuchyně patří do směsného odpadu. Ideální ovšem je naučit se vařit tak, aby těchto zbytků bylo co nejméně. Měli bychom uvařit pouze tolik jídla, kolik víme, že sníme. Vždyť není nic snadnějšího než si dát mezi jídly svačinu, když máme hlad.
Pokud se naučíte vařit pouze tolik jídla, kolik sníte, ušetříte nejen peníze, ale pomůžete i svému zdraví. Nebudete se přejídat, a pokud zvolíte zdravé svačiny, nebudete hladovět. Myslete na to, že se denně vyhodí tuny jídla. Pokud budeme kupovat a vařit pouze tolik jídla, kolik potřebujeme, ocení to nejen naše peněženka, ale i příroda.