Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Nechte ježka žít aneb jak nechat na zahradě přirozeně přezimovat ježka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační foto

Spadané listí se nám hromadí pod stromy a my přemýšlíme, co s ním. Věděli jste, že vysoké hromady shrabaného listí se brzy mohou stát domovem pro ježka? Proto prosím, hromady listí nezapalujeme.

Článek

Potkat ježka v přírodě je v posledních letech náhoda. O to větší radost mám, když na ježka alespoň na podzim narazím. Obvykle k nám na zahradu přichází v době, kdy začíná padat listí. Kde přesně přezimuje, těžko říct. Ale rok co rok ho na jaře vídám odejít.

Ježci se k nám do zahrad dostanou lehko. Obzvlášť, pokud máme na zahradě keře, kompost nebo spadané listí. Na podzim si hledají domov tam, kde je jim dobře. A pokud máte zahradu přirozenou, mělo by pro vás být velkou radostí, že si ji ježek vybral ke svému přezimování.

Ježci hledají domov na mrazu odolných místech. Hromady listí a kompost jsou pro ně jako dělané. Proto, pokud plánujete listí pálit, nedělejte hromady dopředu. Může se stát, že tento bodlinatý návštěvník vaší zahrady si hromadu listí zabydlel.

Velkým trendem posledních let je ježky na podzim chytat a stavět jim domečky v ohrádce, ze které nemohou odejít. Návodů, jak takové domečky postavit, je plný internet. Za mne, pokud je ježek zdravý a chceme mu domeček postavit, klidně můžeme. Ale ježek by měl mít možnost domeček opustit a v případě potřeby odejít kam je mu libo.

Ježek je skromný a zároveň velkorysý pomocník. K přezimování mu stačí jen klid a hromada kompostu či listí. Na jaře své nocoviště opustí. Ale pokud se mu u nás na zahradě líbilo, může zůstat v okolí. Pokud v blízkosti naší zahrady zůstane i v teplých měsících, pomůže nám zbavit se například slimáků, kterých je rok od roku více. A to ocení snad každý zahrádkář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz