Hlavní obsah
Rodina a děti

Nejlepší hračky pro malé děti? Ty s prvky Montessori učení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační fotografie

Pomoz mi, abych to dokázal sám. To je motto učení Montessori pedagogiky. I proto jsou hračky, knihy a další pomůcky se zaměřením na Montessori pedagogiku jednoduché a precizně zpracované.

Článek

Montessori pedagogika klade důraz na svobodný rozvoj dítěte a jeho samostatnou činnost. Dítě si samo rozhoduje o tom, jak se bude utvářet jeho já. Proto patří tvořivost neboli kreativita k jednomu z klíčových pojmů tohoto pedagogického konceptu a hraje v něm velmi důležitou roli.

Hry a hračky, které jsou vhodné pro Montessori pedagogiku, jsou vždy precizně zpracované. Dílky zapadají do sebe. Na výrobu jsou použity ty nejlepší materiály. Proto hry a hračky pro Montessori pedagogiku dlouho vydrží. A byť se říká, jak jsou montessori pomůcky drahé, nemusí tomu tak být vždy. Stačí jen najít ten správný obchod.

Hry a hračky zaměřené na Montessori pedagogiku jsou převážně dřevěné, barvené nezávadnými barvami. Na první pohled jsou pro dospělé hračky jednoduché. Jak je tedy možné, že dnešní děti zabaví? Asi je to dáno tím, že sebelepší grafika a design dítě nezaujme tolik, jako možnosti.

Děti jsou hravé, na svět koukají jinak než my, dospělí. Děti jsou kreativní. Všimli jste si, že čím jednodušší hru na pravidla dětem dáte, tím více si s ní hrají? Designové hry děti rychle omrzí, ale hry, kde si pravidla tvoří děti samy, ty je baví dlouho. Byť hry pro Montessori pedagogiku pravidla mají, je nespočet možností, jak si s hrami hrát. A přesně to je to, co děti baví.

Nedávno jsem objevila obrázkovou knížku z dílny Baby Bond. Kniha má krásné velké obrázky. Kontrast černé a bílé doplňuje barva červená, s níž jsou vyvedeny ty nejmenší detaily. Obrázky zvířat v knize jsou velké, snadno rozpoznatelné. Pod obrázkem je jméno zvířátka psané v angličtině. Součástí knihy jsou i nálepky s názvy zvířat v češtině a slovenštině a nechybí ani nálepky, které se ke zvířátkům v knize doplňují.

Asi se ptáte, proč jsem si ze všech montessori her vybrala právě knihu z dílny Baby Bond. Je to tím, že tato kniha je důkazem toho, že pomůcky pro Montessori pedagogiku mohou s dětmi růst. Kniha je navíc kvalitně tištěná a má přebal, který se jen tak nepoškodí. Materiál, ze kterého je kniha vyrobena, je příjemný na omak a zároveň omyvatelný. Kniha je vhodná pro děti od 0+ a přitom má připravenou zábavu i pro děti školkového věku. A přesně o tom Montessori metoda učení je.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz