Hlavní obsah
Jídlo a pití

Není káva jako káva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Arabika vs. robusta, pro mnohé neznámý pojem, pro milovníky kávy zásadní rozdíl. Víte, co se pod pojmy arabika a robusta skrývá?

Článek

Arabika

Káva s označením arabika pochází z kávovníku arabského, který je z hlediska produkce kávy tím nejvýznamnějším druhem. Tento kávovník pochází ze severovýchodní Afriky a roste v nadmořských výškách 1 300 až 2 000 metrů.

Arabika v porovnání s robustou obsahuje méně kofeinu a nabízí více chuťových tónů. Také obsahuje více cukrů, vitamínů, tuků a olejů. Protože je arabika náročnější na pěstování, bývá na pořízení nákladnější. Kdo však jednou arabiku ochutná, moc rád se k ní vrátí. Dobře připravená arabika mívá jemnou a plnou chuť. Ve chvíli, kdy začne chladnout, začne se projevovat acidita kávy.

100% arabiku zakoupíte ve všech lepších pražírnách kávy. V nabídce bývá jak jednodruhová, která je obvykle pojmenovaná podle státu, ze kterého kávová zrna pochází, tak zakoupíte i kávové směsi, ve kterých se mísí chuti i vlastnosti jednotlivých druhů káv.

Robusta

Káva s označením robusta pochází z kávovníku robusta, jehož původ je v tropických deštných lesích povodí řeky Kongo. Dnes se tento kávovník pěstuje v tropech a subtropech jako pochutina pro výrobu kávy. Z hlediska produkce kávy je druhým nejvýznamnějším druhem.

Běžně prodávaná káva v supermarketu bývá právě robusta. Ve srovnání s arabikou je levnější, tudíž více dostupná. Robusta proti arabice obsahuje dvakrát až třikrát více kofeinu a je více hořká.

Robusta také slouží k doplnění arabiky, čímž vznikají kávové směsi. Najdou se však pražírny, ve kterých pořídíte 100% robustu. Těchto pražíren není mnoho, ale opravdu existují.

Arabika vs. robusta

Rozdíl mezi arabikou a robustou kromě chuti poznáte i podle semínek. Zatímco arabika má delší a užší kávová zrna, robusta je více kulatá. Pro lepší rozpoznání je vhodnější pozorovat rýhu uprostřed kávového zrnka. Arabika má rýhu zakřivenou, zatímco robusta má rýhu rovnou.

Zda je lepší arabika nebo robusta mi nepřísluší soudit. Sama dávám přednost arabice, ale nepohrdnu ani robustou. Záleží na okolnostech, při kterých kávu piji. Výhodou arabiky je širší škála chutí. Výhodou robusty je za mne vyšší podíl kofeinu.

Výběrová káva

Výběrová káva není obyčejná káva. Vždy se jedná o kávu, u které se hledí na kvalitu kávových zrn, nikoli na jejich kvantitu. Kávová zrna jsou sbírána ručně. Sbírají se pouze dostatečně zralé kávové třešně. U výběrové kávy je k dohledání původ. Nechybí proto název farmy nebo mikroregion, odkud káva pochází. Cestou k zákazníkovi je káva několikrát hodnocena a kontrolována. Zrnka prochází tříděním, testy kvality i degustací. Aby mohla být káva označená jako výběrová, kromě výše uvedených podmínek musí získat od degustátorů alespoň 80 bodů ze 100 v bodovém hodnocení SCA (Specialty Coffee Assocition) a musí projít procesem certifikace.

Získat označení výběrová káva není jen tak. Kávová zrna jsou pečlivě vybírána a přísně hodnocena. I proto je výběrová káva dražší a je k dostání pouze v lepších obchodech a pražírnách.

Protože je výběrová káva prestižní záležitost stává se, že můžete v pražírnách kávy narazit na kávu s označením výběrová zrna kávy. Tomuto označení bych žádnou vyšší hodnotu nepřisuzovala. Ostatně kdykoliv, když jsem na podobné označení kávy narazila, obsluha nikdy nebyla ochotna nebo schopna říct, zda se opravdu jedná o výběrovou kávu, která toto označení nést může.

Dnes jsem vás seznámila s rozdíly mezi arabikou a robustou. V příštích článcích se dozvíte i další důležité vlastnosti kávy. Zjistíte, co všechno se o kávě dozvíte z obalů i jaký je rozdíl mezi kávou pořízenou v pražírně a kávou zakoupenou v obchodě. Těšit se máte rozhodně na co a já pevně věřím, že vás má malá kávová série potěší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz