Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nevíte co s hračkami, ze kterých vaše děti odrostly? Darujte je potřebným

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Dětské hračky nemusí skončit v popelnici pouze proto, že si s nimi vaše dítko dohrálo. Stejně tak nemusí hračky zůstat schované na půdě pro další generace. S hračkami bychom si měli hrát, a pokud nás už nebaví, můžeme je poslat dál.

Článek

Za dětské hračky ročně utratíme několik tisíc korun. S hračkami si dítka pohrají, a pokud jsou malá, rychle z hraček vyrostou. Ani starší děti si s dnešním množstvím hraček s jednou hračkou nehrají moc dlouho. Většina hraček je proto jako nová, případně lehce opotřebovaná a přesto po pár letech skončí v popelnici nebo na půdě. Což je velká škoda.

Pokud máte dostatek peněz na nové hračky pro děti a hračky, z nichž vaše děti odrostly, vyhazujete, měli byste se nad sebou zamyslet. Existuje mnoho rodin, které mají děti a nové hračky si nemohou dovolit. Existuje mnoho míst, kde jsou děti odložené a nemají si s čím hrát. Pokud vás tyto děti nezajímají, myslete alespoň na životní prostředí. Vždyť většina dnešních hraček je vyrobena z plastu. A plasty nejsou pro tuto planetu to nejlepší, co jí můžeme dát.

Není ostuda nabídnout hračky svých dětí dalším maminkám. Není ostuda tyto hračky přijmout. Vždyť většina z nás si v dětství hrála s hračkami z druhé ruky. Vím, možná jsme nebyli úplně nadšení, že hračky nemáme nové. Ale to nás od hraní si s nimi nemohlo odradit. Pokud nás hračky bavily, nakonec nám bylo úplně jedno, odkud k nám přišly. Měli jsme s čím hrát. Tak proč se zabývat tím, po kom jsme je dostali?

U popelnic a kontejnerů končí mnoho hraček, kterým nic není, jen nemají dítko, které by si s nimi hrálo. Tyto hračky jsou povětšinou pěkné a snad by si je někdo i rád odnesl, kdyby nebyla taková ostuda sbírat hračky u popelnice.

Než hračky vyhodíte, zkuste se zamyslet, zda by je neocenilo dítko ve vašem okolí. Zeptejte se ve školce či škole, zda nevědí o někom, komu by hračky po vašich dětech udělaly radost. Pokud bydlíte na malém městě nebo na vesnici, zkuste se poptat i na obecním či městském úřadě. Určitě se najde někdo, kdo vám poradí.

Chcete-li vyhodit hračky na písek, nechte je na veřejném pískovišti. Uvidíte, dlouho tam nezůstanou. A i pokud by na místě zůstaly, což se děje právě v malých městech a obcích, dítka si s nimi hrají. Je jim jedno, odkud tyto hračky jsou. Jsou rády, že si mají s čím hrát.

Nepotřebné hračky můžete samozřejmě prodat. Možností, jak se hraček zbavit, je mnoho. O prodeji jsem se nezmiňovala pouze proto, protože předpokládám, že jste tuto variantu již zkoušeli předtím, než jste hračky vyhodili. Anebo jste tuto variantu nezkoušeli, protože víte, že vám prodej hraček moc peněz nepřinese. I proto jsem vám popsala, jak se můžete hraček zbavit a ještě udělat dobrý skutek. Hračky v dobrém stavu vaše okolí ocení. Vyhazovat by se měly jen hračky, které už nejsou k hraní vhodné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz