Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Nyní je ta správná chvíle pro výsadbu česneku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační fotografie

Zima se kvapem blíží a nás čekají poslední práce na zahradě. Nevím jak vy, ale já zakončuji zahradnickou sezónu výsadbou česneku. A na tu je ten správný čas právě teď.

Článek

Česnek je nenáročná rostlina, které stačí málo. Dostatek živin a sluníčko jí naprosto stačí. Do jaké půdy česnek zasadíme, to je mu dle dostupných informací víceméně jedno. Jen by se neměl sázet na stejné místo jako v loňské sezóně a na místo, na kterém jsme sklidili cibuli, pórek a další plodiny z čeledi jako česnek.

Nejvhodnější je vysadit česnek na místo, kde jsme pěstovali brambory. Půda je nejen plná živin a navíc je dobře zrytá, což nám při výsadbě česneku hodně pomůže. Česnek se sází do hloubky 4 - 8 centimetrů, což sice nevypadá jako velká hloubka, ale v mokré půdě je to vcelku výzva.

Česnek, který chceme vysadit, je ideální zakoupit v zahradnictví. Použít můžeme i česnek z potravin, ale nebudeme mít takové výnosy. A když už se do pěstování česneku pouštíme, tak přeci chceme výnosy co nejvyšší. Velkou výhodou je, že pokud jednou zakoupíme kvalitní česnek, v další sezóně můžeme sázet stroužky z vlastní úrody.

Na velikosti stroužků česneku, které budeme sázet, nezáleží. I malé stroužky dokáží udělat velkou palici. Nejvíce bychom se měli zamyslet nad tím, jaký druh česneku a v jaké nadmořské výšce budeme česnek pěstovat.

Před samotnou sadbou česneku je nutné stroužky česneku namořit. Sama mám ozkoušené mořidlo SULKA K. Sice je dobré rozmíchávat ho venku a česnek mořit tam, kam moc často nechodíme a kde nemá co načichnout, ale výsledky jsou perfektní. Stroužky česneku se moří 6 - 12 hodin, poté se mořidlo slije a česnek můžeme už po 15 minutách okapávání sázet. Mořidlo nevyléváme. Bude se nám ještě hodit.

Stroužky česneku sázíme do vypleté půdy do již zmíněné hloubky 4 - 8 centimetrů. Rozestup mezi stroužky by měl být 8 - 15 centimetrů, řádky by od sebe měly být 25 - 40 centimetrů. Ideální je sázet stroužky česneku do řádku v místech, kde v předchozím řádku máme mezeru. Záhon se sice hůře pleje, ale ušetříme místo pro další plodiny. Při tomto způsobu sázení stačí rozestupy mezi řádky menší.

Když máme stroužky česneku v zemi, naředíme si zbylé mořidlo v poměru, který udává výrobce, a česnek jím zalijeme. Nakonec můžeme záhon před prvními mrazy zakrýt větvemi jehličnatých stromů. Větve je však třeba ze záhonu sundat ideálně dříve, než se nám česnek zazelená. Tím však riskujeme, že výhonky ještě pomrznou. Když však necháme větve na záhoně dlouho, česnek jimi proroste a může se nám stát, že si některé stroužky nechtěně vytáhneme.

Mořidlo SULKA K pomáhá proti háďátku zhoubnému a cibulovému a také proti vlnovníkovi česnekovému. Použít toto mořidlo je možné i jako postřik ovocných stromů, broskvoní a vinné révy i jako hnojivo brambor, košťálovin, cibulí a cibulovin, obilovin a olejnin. SULKA K je zdrojem síry, draslíku, dusíku a vápníku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz