Článek
Ochucené medy nejsou úplnou novinkou, ale i přesto na ně v obchodě narazíme jen málokdy. Sama mám med moc ráda a v zimě se bez něj neobejdu vůbec. Med si dávám do čaje, do perníku a samozřejmě nesmí chybět ani ve vánočních perníčcích. Ochucený med je také skvělý jen tak na chlebu nebo v palačince.
Ochucený med jsem letos nesměla vynechat. Jako každý rok, tak i letos plánuji několik novinek při pečení vánočního cukroví. A ochucený med se zdá být skvělou součástí mých plánů. Nejen, že je zdravý, ale ještě má strukturu, která skvěle drží.
Ochucený med mnozí z nás používají i k dochucení kaší a jogurtů. Ani jednu z těchto variant jsem nezkoušela. Ovesné kaše nemohu a med v jogurtu není nic pro mne. Ale po kladných recenzích od přátel musím zmínit i tuto variantu využití ochuceného medu.
Ochucený med z jižních Čech z kuchyně Hackfood mne kromě širokého výběru příchutí zaujal i složením. Med je dochucen lyofilizovaným ovocem. Technologie lyofilizace je nejšetrnější známou technologií zpracování ovoce. Lyofilizované ovoce si tak uchovává své zdravotní benefity ve formě srovnatelné s čerstvým ovocem, což mne při rozhodování jaký ochucený med si pořídím, přimělo k pořízení medu právě u Hackfood.
Za sebe mohu říct, že mne tyto ochucené medy mile překvapily. Zatím jsem vyzkoušela malinový, černý rybíz, lískový oříšek a mango s maracujou. Moc se těším, až malinový med vyzkouším na sušenkách a černý rybíz v perníku. Byť si zatím tyto kombinace chutí představuji, tuším, že brzy budou na světě recepty.