Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Piliny jsou přírodním hnojivem i ozdobou zahrady

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Piliny jsou pro mnohé z nás odpadem, se kterým nevíme, jak naložit. Já mám pro vás několik tipů na využití pilin tak, jak to oceníte nejen vy, ale i vaše zahrada.

Článek

Piliny vzniklé při řezání dřeva se nehodí jako podestýlka pro domácí zvířata. Ale i přesto je škála jejich využití široká. Nejen že jsou přírodním hnojivem pro stromy, ale navíc dobře zadržují vodu. V neposlední řadě také chrání kořeny stromů a keřů před omrznutím.

Piliny ocení stromy i živý plot

Pokud máte dostatek pilin, doporučuji nasypat je stromům. Nejen že tím stromy pohnojíte přirozeným hnojivem, ale navíc zadržíte u stromů vodu a ochráníte kořeny stromů před omrznutím. Další výhodou je, že pilinami špatně prorůstá tráva. Ušetříte tak spoustu času při údržbě zahrady.

Piliny můžete smíchat s trávou nebo spadaným listím

Piliny také můžete smíchat s posekanou trávou nebo drceným spadaným listím. Tuto směs ocení nejen stromy, ale i keře. Keře i stromy pohnojíte přirozeným hnojivem a zároveň zahradu oživíte.

Piliny jako ozdoba zahrady

Piliny nasypané u stromů či keřů dobře vypadají. Nejsou proto jen funkční, ale i estetické. Jelikož se jedná o odpad, nejsou v případě jejich pořizování drahé. Časem se stejně jako mulčovací či okrasná kůra rozloží a nezbyde po nich ani památky. Ale do té doby budou ozdobou vaší zahrady.

Piliny na kompost nepatří

Piliny se dlouho rozkládají. Jejich vyhození na kompost proto není nejlepší nápad. Pokud tak opravdu chcete učinit, dbejte na to, abyste nesypali na kompost velkou vrstvu pilin. Piliny je třeba vždy proložit jinou organickou hmotou, například trávou. Spadané listí piliny pouze zhutní a jejich rozklad znesnadní.

Vyhodit piliny je až poslední možnost

Vyhodit piliny je pro zahrádkáře velká škoda. Pokud tak opravdu musíte učinit, na některých místech můžete piliny vyhodit do bioodpadu. V ostatních případech patří piliny do dřevního nebo směsného odpadu. Sama jsem zastáncem jejich využití, neboť využití pilin nese mnoho výhod.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz