Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pojďte, budeme si stěžovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Pojďme, budeme si stěžovat. Na co? To je jedno. Vždy se něco najde. Sníh, vysoké ceny, války… To je malý výčet témat dnešní doby. O ničem jiném jako by se nepsalo. Nic jiného jako by se nedělo. Je opravdu tak špatně, jak se na první pohled zdá?

Článek

Války ve světě neovlivníme. Vysoké ceny naopak ovlivnit můžeme. Sice ne u všeho, ale u většiny věcí ano. Proč si budeme stěžovat na to, že je máslo drahé, když ho můžeme koupit někdy jindy nebo někde jinde, mnohdy i za poloviční cenu? Proč si stěžujeme na věci, které neovlivníme, když se můžeme zařídit tak, aby se nás tyto věci dotýkaly co nejméně?

Hlavním tématem sociálních sítí je nyní sníh. Stěžování si na silničáře, že nic nedělají. Stěžování si na neuklizené silnice a chodníky, když už přeci dávno nesněží.

Nevím, v jakém světě žijí lidé, kteří si věčně stěžují. Já žiju ve světě, kde je prosinec, zimní měsíc. Jsem moc ráda, že je sníh. A opravdu si ho užívám. Je mi jedno, že se brodím po kolena ve sněhu a chůze není komfortní. Mám radost z toho, že tu opět máme pořádnou sněhovou nadílku.

Nemohu soudit, jak jinde, ale u nás se silničáři letos opravdu snaží. Silnice upravují. Jenže každou chvilku sněží a silnice jsou chvíli neupravené. Ale opravdu jen chvíli.

Problémem našich silnic jsou naváté sněhové závěje. Závěje, které byť nesněží, vznikají tak, že sníh napadaný na pole vítr odnese na místa položená níže. Tam se sníh kupí. V tomto případě mohou silničáři dělat cokoli. Nemají šanci mít silnici perfektně uklizenou.

Většina lidí se stěžuje na špatnou práci silničářů. Ale kolika lidem z těchto stěžujících dojde, že silničáři za stav silnic úplně nemohou? Proč se kolem silnic, na kterých je problém s navátým sněhem, nestaví sněhové bariéry, které by zamezily přenosu sněhu z polí na silnice?

Ano, vím, je to práce. Postavit zábrany nějaký čas zabere. Jenže tahle práce, která nezabere tolik času jako neustálé uklízení silnic, za námahu stojí. Silnice jsou bezpečnější. Je méně práce s uklízením. Silničáři mohou pracovat jinde. A neříkejte mi prosím, že postavit sněhové bariéry nejde. Dodnes vídám místa, kde jsou tyto bariéry samozřejmostí již po mnoho let. Na zimu se postaví, po zimě se uklidí. Ale jak už tak u nás bývá zvykem, proč odstranit příčinu problému, když si můžeme stěžovat.

Na konec tohoto příspěvku bych moc ráda poděkovala silničářům, kteří se starají o naše silnice a kteří dělají svou práci minimálně dobře. Já jejich práci oceňuji. Vím, že bez jejich práce bych se moc daleko nedostala. Věčným stěžovatelům bych doporučila, aby si šli práci silničáře vyzkoušet. Věčným stěžovatelům na neuklizené chodníky bych doporučila zajít na místní úřad. Myslím si, že není město či obec, která by v těchto dnech neocenila dobrovolníky na odklízení sněhu. Pracovní pomůcky města i obce určitě rády zapůjčí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz