Hlavní obsah
Názory a úvahy

Polovinu volební komise do krajských voleb tvořili rodinní příslušníci kandidáta hnutí ANO

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Říká se, že volby jsou neovlivnitelné. Mají jasně daná pravidla. Ale co když jsou pravidla obcházena?

Článek

Bydlím v malé obci, ve které je možné asi opravdu všechno. I přesto mne dokáže překvapit, že ze čtyř členů volební komise se na mne ve volební místnosti usmívaly dvě členky rodiny kandidáta v krajských volbách za vítěznou stranu ANO 2011. Vím, toto jednání není proti zákonu. Ale mnoho otázek nad transparentností voleb přeci jen vyvolává.

Krajské volby netrvaly pouze pár minut. Je tedy pravděpodobné, že v místnosti v určitou chvíli nebyly všechny čtyři členky volební komise. Vedle tradiční volební schránky byla navíc přenosná volební schránka. Je tedy vysoká pravděpodobnost, že ve volební místnosti zůstaly pouze dvě členky volební komise a dvě členky volební komise měly zamířit k voličům, kteří se do volební místnosti dostavit nemohli. Touto lehkou rovnicí je tedy možné snadno spočítat, že ve volební místnosti mohly zůstat, nebo s přenosnou volební schránkou odejít bok po boku, rodinné příslušnice kandidáta v krajských volbách.

Nevím, jak volby probíhají jinde. Když jsem chodila k volbám v Praze, nebo když jsem volila na voličský průkaz, vždy po mně kromě občanského průkazu a případně voličského průkazu chtěla komise i podpis, že jsem u voleb byla. To se mi v naší malé obci nikdy nestalo.

Nechci nikoho obviňovat z manipulace voleb. Ale když vidím jejich průběh a rodinné vazby, nabízí se mi mnoho nezodpovězených otázek. Obstarat si číslo občanského průkazu, pokud je vůbec potřeba, není pro starostu a zároveň kandidáta v krajských volbách žádný větší problém. Odškrtnout volební účast u někoho, kdo se k volbám nedostavil a vhodit hlasovací lístek do volební schránky za něj, také žádný větší problém není. Obzvlášť ne v případě, že si do volební komise dosadíte manželku a dceru.

Nad transparentností voleb v našem volebním okrsku visí tolik otazníků, až to není hezké. Vím, výsledky krajských voleb náš volební okrsek moc neovlivní. Ale pokud se podíváme na kandidáty do krajských voleb a jejich volební okrsky, nemusí se vždy jednat o malá čísla. Zákon jasně říká, že ve volební místnosti musí být minimálně 2 osoby. Což znamená, že to, co se zdá být nemožné, je při troše plánování opravdu možné. Pokud se možné stane skutečným, což nemohu potvrdit ani vyvrátit, jak mám dojít k výsledku, že volby jsou opravdu tak neovlivnitelné, jak se nám snaží říct?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz