Hlavní obsah
Víra a náboženství

Prastarý pohanský zvyk vynášení Morany a Smrtná neděle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Prastarý pohanský zvyk vynášení Morany se na některých místech zachoval až do dnešní doby. Na pátou neděli postní, neděli Smrtnou, bohyně jara Vesna definitivně zvítězila nad Moranou, bohyní zimy a smrti.

Článek

Morana, Morena, Marzana nebo též Smrt či Smrtholka je slaměná figura oblečená v ženských šatech, zdobena stuhami nebo kraslicemi, někdy nastrčená na tyči. V pátou neděli postní je za zpěvu obřadních písní vynášena z vesnice a poté vhozena do vody, pálená nebo zakopávaná do země. V minulosti se lidé hned po obřadu rozutekli domů. Věřili totiž, že kdo doběhne do vesnice jako poslední, do roka zemře.

Na Moravě a ve Slezsku měli chlapci jiný zvyk. Místo tradiční Morany oblékali Mařocha. Mařoch byl mužskou figurou a jedná se patrně o pozdější rozvinutí tradice.

V době dávno předkřesťanské děti pohanů v tento den koledovaly s lítem. Líto představoval vršek malého stromku ověnčeným pentlemi, řetězy ze slámy a kousků látky. Na vrcholku líta byl upevněn svatý obrázek nebo panenka.

Tradice vynášení Morany a koledování s lítem se vždy kraj od kraje lišilo. Někdy se tradice lišila i obec od obce. Ale byť se způsob obřadu a vykonávání tradice lišil, jedno měl vždy společné. Loučení se se zimou bylo vždy hlavním důvodem vynášení Morany.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz