Hlavní obsah
Lidé a společnost

Příchod Tří králů, opravdové zakončení Vánoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Svátek příchodu Tří králů připadá na 6. prosince. Proč tomu tak je a jaké zvyky se k tomuto svátku vážou, se dočtete v dnešním článku.

Článek

Svátek Tří králů vychází z Bible, podle které 12 dní po narození Ježíška přišli k ježíškovým jesličkám tři mudrcové, Kašpar, Melichar a Baltazar. Malého Ježíška obdarovali dary ze všech darů nejvzácnějšími: zlatem, kadidlem a myrhou.

Dodnes na tento svátek upozorňují Tři králové, kteří obcházejí stavení, zpívají koledy a nad dveřmi zanechávají nápis K+M+B a rok, ve kterém stavení navštívili. Jak by se na první pohled mohlo zdát, nad vchodové dveře píší Tři králové své iniciály. Ale není tomu tak. K + M+ B, latinské C+ M + B, ve skutečnosti znamená Christus mansionem benedicat, v překladu Kristus ať obydlí žehná.

Už jste slyšeli o tříkrálové koupeli? Tato koupel měla zaručit pevné zdraví po celý rok. Kdo by si však myslel, že tříkrálová koupel je relaxace ve vaně, mýlil by se. Zdraví přináší jen koupel, kdy se dotyčný ponoří do potoka nebo do řeky.

Oslavám svátku Tří králů na venkově předcházel svátek světel. V tento den se věštila budoucnost. Stejně jako na Štědrý den se pouštěly svíčky v ořechových skořápkách po vodě a lilo se olovo. Lidé si také zapalovali stejně velké svíčky a vzájemně si porovnávali, kdo bude žít nejdéle. Tomu, komu svíčka hořela nejdéle, byl věštěn ještě dlouhý život. U tohoto zvyku také záleželo na tom, kam jde dým ze svíčky. Pokud dým ze svíčky stoupal, čekalo člověka nebe. Pokud šel dým k zemi nebo prskal, čekalo na člověka peklo.

Co každého z nás čeká, to se také při svátku světel věštilo. Věštba probíhala tak, že se na rovném povrchu mimo průvan zapálila svíčka a pozoroval se plamen. Pokud plamen plápolal ze strany na stranu, znamenalo to změny a cestování. Pokud se plamen kroutil, čekaly na dotyčného pomluvy a intriky. Pokud špička plamenu ostře zářila, znamenalo to štěstí a prosperitu. Pokud ovšem svíčka zhasla, znamenalo to smolný rok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz