Hlavní obsah
Jídlo a pití

Do oříškové buchty nepřidávejte více oříšků, než jaký je jejich podíl v receptu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Známe to všichni, kdo máme rádi ořechy a chceme, aby byla ořechová buchta ještě ořechovější. Proto nehledíme na poměry receptu, ale sypeme své oblíbené ořechy do těsta, dokud se metla točí. Po hodině pečení se nestačíme divit, co se nám to povedlo.

Článek

Není velkým překvapením, že když nehledíme na poměry receptu, recept nevyjde. Ale že by se to mohlo stát u oříšků, které těsto zahustí, s tím už mnozí z nás nepočítají. Vždyť tekutin je v těstě méně v poměru k pevným surovinám. Vizuálně to tak opravdu je. Jenže …

Vlašské ořechy, stejně jako mák a lískové oříšky mají vysoký obsah tuku. Byť je tento tuk zdraví prospěšný, s jeho uvolňováním při zahřátí se mění struktura těsta a těsto se déle peče. Čím více oříšků nad poměr surovin do těsta dáme, tím vyšší je pravděpodobnost, že se nám výsledný produkt nepovede.

Možná si říkáte, že tohle neděláte. Snad jen občas, když se vám zdá těsto řídké. Věřte tomu, nebo ne, i v tomto případě jste těstu moc nepomohli. Ba naopak. Ale pokud přidáte stejný podíl oříšků a mouky navíc, zas tak velký průšvih to být nemusí. Samozřejmě v případě, že se jedná o půl hrnku surovin, nikoli o celé hrnky.

To samé, co jsem psala o oříšcích a máku, platí rovněž pro čokoládu. I čokoládová kolečka či hoblinky se rozpouští a do těsta přidávají tuky. Proto i v případě úpravy poměru čokolády buďte opatrní. Jen samotné kakao se od čokolády liší. Ale i to je třeba do receptu přidávat dle poměru. Pokud do receptu dáte kakaa více, může se vám stát, že bude konečný výrobek nejen hořký, ale také bude mnohem hutnější, než bývá obvykle.

Vím, opět jsem mnohým z vás nenapsala nic nového. Zároveň ovšem vím, že jsem poradila všem, kdo se péct učí a těm, komu se oříšková či maková těsta nedaří a neví, čím to je.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz