Hlavní obsah
Lidé a společnost

První svátek vánoční, den narození Páně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační fotografie

První svátek vánoční, nebo také Boží hod, je den, který by nám měl podle křesťanských tradic připomenout den narození Ježíše Krista. Stalo se tak, když dívka Marie putovala se svým snoubencem Josefem do Jeruzaléma kvůli sčítání lidu.

Článek

Dnes mnozí z nás slaví tento svátek tak, že se jdou podívat do kostela nebo do betlémů na Ježíška, který od půlnoci leží v jesličkách. Po dlouhém čekání se tento den konečně dočkáváme a Ježíška v jesličkách opravdu vidíme.

Boží hod vánoční je také den, kdy se v rodinách konají sváteční rodinné návštěvy. Lidé si předávají dary, které nechal Ježíšek pod stromečkem pro příbuzné a známé. Kromě obdarovávání tyto sváteční spojuje velká hostina. Tradičně se na Boží hod vánoční připravovalo to nejlepší jídlo, jaké si mohla domácnost dovolit. Často se podávala husa nebo kachna, dnes se běžně podává krocan i kuře. Podle lidových tradic se tento den nesmělo pracovat, nestlala se lůžka a ani se nezametala světnice. Lidé v tento den měli pouze odpočívat.

Kromě tradic a hodování se k Božímu hodu vážou pověry a pranostiky. Mráz na Boží hod znamená, že se zima udrží bez proměny. Když na Boží hod prší, sucho úrody naruší. Padá-li na Boží hod sníh, hodně obilí bude na polích. Podle počasí od Božího hodu do svátku Tří králů určuje se počasí pro dvanáct měsíců následujícího roku.

Na konec tohoto článku bych ráda poděkovala všem městům a obcím, které dodnes dodržují tradici, že se Ježíšek v jesličkách betlémů objevuje až po půlnoci 24. prosince. K adventu čekání na Ježíška patří. Je to tradice, moc krásná tradice. Byla by velká škoda, kdybychom tuto tradici díky dnešní uspěchané době nepředali dalším generacím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz