Hlavní obsah
Jídlo a pití

Recept na bábovku se salkem, která nadchne hlavně děti a milovníky sladkého

Foto: Jana Beranová

Bábovka se salkem

Bábovka se salkem je netradiční bábovka, která překvapí svou sladkostí a strukturou. Bábovka je příjemně vláčná a rychle mizí ze stolu.

Článek

Na bábovku potřebujeme:
300 g samokypřící mouky
100 g krupicového cukru
100 g rozpuštěného másla
1 balíček prášku do pečiva
1 plechovku Salka
3 vejce velikosti M
3 lžíce rumu
2 lžíce kakaa
špetka soli
mleté ořechy a máslo na vymazání a vysypání formy

V mixéru s planetárním mícháním vyšlehejte vajíčka s cukrem do světle béžové pěny. Poté postupně přidávejte další suroviny v pořadí salko, rum, prášek do pečiva, špetku soli a nakonec přidejte máslo. Každou surovinu do těsta důkladně vmíchejte a až poté přidejte další. Jakmile přidáte do těsta rozpuštěné máslo, zapracujte ho, ale nemíchejte těsto moc dlouho, nebo se vám může stát, že ho přešleháte. 2/3 těsta vylijte do máslem vymazané a drcenými ořechy vymazané formy. Do zbylé 1/3 těsta přidejte kakao, důkladně pomíchejte a nakonec těsto vlijte do světlého těsta ve formě. Bábovku pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 20 minut, poté teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 40 minut.

Tipy pro co nejlepší výsledek:

Pokud mixér s planetárním mícháním nemáte, nemusíte si zoufat. Oddělte žloutky od bílků, z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který nakonec přidáte do těsta. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světle béžové pěny a dále pokračujte podle postupu.

Při snižování teploty nečekejte, až trouba zchladne na požadovanou teplotu ani ji nijak nevětrejte. Nechte bábovku péct a troubu neotvírejte. Teplota v troubě sama klesne.

Pokud vám bábovka nepůjde na první pokus vyklopit, nelomcujte s ní. Nechte ji chladnout v poloze, v jaké jste ji pekli. Jak bude bábovka chladnout, začne se odlepovat od stěn formy a po několika minutách vyklepnout půjde.

Při vysypávání formy ořechy můžete ve formě přebytečné ořechy ponechat. Bábovku chuťově skvěle doplní a na rozdíl od velké vrstvy mouky chuť nezkazí.

Tato bábovka se skvěle hodí ke kávě, horkému mléku i kakau. Zároveň ji nedoporučuji k jakémukoli sladkému nápoji. Tato bábovka sama o sobě je hodně sladká, což nemusí vyhovovat každému. Navíc je tato bábovka specifická tím, že moc dlouho nevydrží vláčná. Druhý den po upečení je ještě dobrá, ale od třetího dne ztrácí na chuti a tvrdne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz