Článek
Na bezový džem potřebujete
30 květů černého bezu
2,5 l vody
2 velké chemicky neošetřené citrony
2,5 kg cukru krupice
želírovací prostředek
Bezové květy natrhejte v plném květu daleko od silnice, aby byly čisté. Vložte je do hrnce, přidejte kůru ze dvou citronů (pouze žlutou část) a vymačkanou citronovou šťávu. Zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut pod pokličkou. Poté hrnec odstavte a nechte louhovat do druhého dne. Druhý den sceďte výluh přes plátěný ubrousek a květy důkladně vymačkejte. Do výluhu přidejte cukr a želírovací prostředek a podle návodu povařte. Horký džem nalijte do čistých sklenic, pevně uzavřete a na pár minut otočte dnem vzhůru. Džem skladujte na chladném, suchém a temném místě.
Bezový džem je skvělý na pečivo, palačinky nebo jako netradiční doplněk k dezertům.
Věděli jste, že
Bezový džem je nejen lahodný, ale má i zajímavou historii a vlastnosti? V minulosti se bezový džem používal jako přírodní lékproti horečce a nachlazení. Bezinky byly tradičně využívány jako přírodní prostředek na podporu imunity a detoxikaci