Hlavní obsah
Jídlo a pití

Recept na bezový džem, sladkou pochoutku s jemně květinovou chutí

Foto: Canva

Ilustrační obrázek, květy bezu

Bezový džem je jedinečná sladká pochoutka s jemně květinovou chutí. V článku najdete jednoduchý recept, díky kterému si můžete připravit lahodný džem z bezových květů. Skvěle se hodí na pečivo, palačinky i jako netradiční doplněk k dezertům.

Článek

Na bezový džem potřebujete
30 květů černého bezu
2,5 l vody
2 velké chemicky neošetřené citrony
2,5 kg cukru krupice
želírovací prostředek

Bezové květy natrhejte v plném květu daleko od silnice, aby byly čisté. Vložte je do hrnce, přidejte kůru ze dvou citronů (pouze žlutou část) a vymačkanou citronovou šťávu. Zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut pod pokličkou. Poté hrnec odstavte a nechte louhovat do druhého dne. Druhý den sceďte výluh přes plátěný ubrousek a květy důkladně vymačkejte. Do výluhu přidejte cukr a želírovací prostředek a podle návodu povařte. Horký džem nalijte do čistých sklenic, pevně uzavřete a na pár minut otočte dnem vzhůru. Džem skladujte na chladném, suchém a temném místě.

Bezový džem je skvělý na pečivo, palačinky nebo jako netradiční doplněk k dezertům.

Věděli jste, že

Bezový džem je nejen lahodný, ale má i zajímavou historii a vlastnosti? V minulosti se bezový džem používal jako přírodní lékproti horečce a nachlazení. Bezinky byly tradičně využívány jako přírodní prostředek na podporu imunity a detoxikaci

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz