Hlavní obsah

Recept na Halloweenské cupcaky, které na halloweenské party nesmějí chybět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Beranová

Halloweenské cupcaky

Cupcaky jsou malé dortíčky ozdobené krémem nebo polevou. Byť si mnoho z nás myslí, že cupcake je ozdobenou verzí muffinů, není tomu tak. Cupcake je malý dortík z těsta, které nemůže být od těsta na muffiny odlišnější.

Článek

Na těsto na 12 cupcaků potřebujeme:
240 g samokypřící mouky Freee Doves Farm
200 g cukru krupice
170 g másla
120 ml zakysané smetany
120 ml mléka
3 vejce
3 čajové lžičky vanilkového extraktu
1/4 čajové lžičky jedlé sody

Na krém potřebujeme:
140 g hořké čokolády
250 g mascarpone
140 ml smetany ke šlehání
velký panák vaječného likéru

Na ozdobu potřebujeme:
čokoládové hoblinky
čokoládové duchy
čokoládové dýně

Máslo rozpustíme a necháme chladnout. Pokud máme mixér s planetárním mícháním, utřeme vajíčka s cukrem do béžové pěny. Do pěny nalijeme mléko a mícháme, dokud se nám pěna a mléko nespojí. Následně přidáme mouku a dobře zapracujeme. Postupně přidáme zakysanou smetanu, jedlou sodu, prášek do pečiva, vanilkový extrakt a vypracujeme hladké těsto. Do hladkého těsta nakonec přilijeme máslo, které důkladně, ale opatrně, zapracujeme. Když máme těsto hotové, nalijeme jej do košíčky vystlaného plechu na muffiny a pečeme na 170°C přibližně 20 minut.

Až budete mít košíčky vychladlé, začněte připravovat krém. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte chladnout. Smetanu vyšlehejte do polotuha. Když je smetana polotuhá, přidejte vaječný likér. Mascarpone rozšlehejte, přidejte do smetany s vaječným likérem a šlehejte, dokud vám nevznikne hladký krém. Hotový krém rozdělte na dvě části. Jednu část nechte bílou, do druhé přidejte čokoládu. Jakmile máte krémy hotové, začněte pomocí cukrářského sáčku zdobit cupcaky.

Na krém na cupcaku nasypte čokoládové hoblinky, přidejte čokoládové dýně a duchy a nechte do druhého dne v lednici ztuhnout.

Zdobení cupcaku není vůbec žádná dřina v případě, že máte dobré pomocníky. Cukrářský sáček je při zdobení neocenitelný pomocník. Čokoládové hoblinky, duchy a dýně pak zakoupíte v cukrářských e-shopech. Já jsem duchy, dýně i hoblinky zakoupila v e-shopu Lilie, který je zaměřený na prodej cukrářských pomůcek. Výhodou tohoto e-shopu je, že vše prodávají již od několika málo kusů nebo gramů. Nemusíte se tak bát, že budete kupovat pytle čokolády a hromady duchů, které byste spotřebovávali roky.

Tipy a doporučení na závěr:

Důležité je každou surovinu do těsta důkladně zapracovat. Až když máme suroviny s těstem spojené, přidáváme další. Jen tak nám vznikne kvalitní těsto.

Košíčky plníme maximálně do dvou třetin košíčku. Pokud bychom dali do košíčku těsta více, riskujeme, že nám při pečení přeteče.

Místo samokypřící mouky můžete použít mouku hladkou. Pokud tak učiníte, nikdy nebudou košíčky tak nadýchané, jako při použití samokypřící mouky.

Mascarpone nikdy nenahrazujeme tvarohem. Mascarpone a tvaroh není to samé. Tvaroh je kyselejší a na výsledné chuti je záměna znát.

Správně hotový krém poznáte podle toho, že metličky mixéru tvoří v krému kresbu. Pokud pevnou kresbu netvoří, je krém nedošlehaný. Pokud začne krém tvořit hrudky, je přešlehaný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz