Hlavní obsah
Jídlo a pití

Recept na legendární makovec, který se prý peče i v kuchyni vyhlášeného pražského 5* hotelu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Říká se, že podle dnešního receptu se makovec připravuje i v legendárním Alcronu. Zda je to opravdu tak, se mi ověřit nepodařilo. Co ovšem vím, je to, že lepší makovec jsem nikdy nejedla.

Článek

Na makovec potřebujeme:
60 g másla
210 g cukru krupice
2 vajec velikosti M pokojové teploty
200 g mletého máku
210 g samokypřící mouky Freee Doves Farm
375 ml plnotučného mléka
1 prášek do pečiva
máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Plech s vyšším okrajem vymažeme máslem a vysypeme moukou. Troubu rozehřejeme na 160° C.

Máslo rozpustíme. V mixéru s planetárním mícháním utřeme rozpuštěné máslo s cukrem do pěny. Po jednom přidáváme vajíčka. Do směsi pomalu nalijeme mléko, následně přidáme mouku, prášek do pečiva, a nakonec vmícháme mák. Po přidání každé surovinu důkladně zapracujeme do těsta, poté až přidáváme další.

Hotové těsto vylijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a v předehřáté troubě pečeme přibližně 45 minut. Po upečení doporučuji nechat makovec do druhého dne odležet. Přeji vám dobrou chuť.

Tipy na závěr:

Každé vajíčko důkladně zašleháme a poté přidáváme další. Jen tak docílíme správného promíchání.

Při šlehání másla s cukrem a vejcem je třeba dát velký pozor, aby nám máslo nezačalo hrudkovatět. Hrudky jsou znakem přešlehání másla, což těsto znehodnotí.

Samokypřící mouku můžete nahradit moukou hladkou, ale nikdy nedocílíte takového výsledku, jako při použití mouky samokypřící.

Makovec je nejlepší druhý den po upečení. Doporučuji dát mu čas na uležení.

Doporučuji nastavit dobu pečení na 30 minut a poté špejlí vyzkoušet, zda je koláč upečen. Pokud do makovce píchnete špejlí a na špejli zůstane těsto, pečeme dál. Já jsem makovec pekla 45 minut, ale záleží na kvalitě máku, která dobu pečení zkrátí nebo naopak prodlouží a také vaší troubě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz