Hlavní obsah
Jídlo a pití

Recept na makový dort s citronovým mascarpone krémem

Foto: Jana Beranová

Makový dort s citronovým mascarpone krémem

Makový dort s citronovým mascarpone krémem si zamilujete. Je jednoduchý na přípravu a rychle mizí ze stolu.

Článek

Na korpus potřebujeme:
5 vajec
100 g cukru
120 g mletého máku
špetka soli

Na krém potřebujeme:
450 g mascarpone
40 g moučkového cukru
nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
2 lžíce citronové šťávy

Na ozdobu potřebujeme:
2 lžíce máku

Nejdříve si připravíme korpus. Pokud máte mixér s planetárním mícháním, vyšlehejte vajíčka s cukrem do světle béžové pěny. Přidejte mák a důkladně promíchejte. Jakmile budete mít vše spojené, přidejte špetku soli, promíchejte a pečte v tenké vrstvě na plechu vystlaném pečícím papírem na 160 °C přibližně 35 minut.

Po upečení těsta si připravte krém. Těsto rychle chladne, takže než si stihnete krém připravit, bude korpus vychladlý. Mascarpone vyšlehejte s cukrem do hladkého krému. Přidejte citronovou kůru a šťávu a dobře promíchejte.

Vychladlý korpus rozdělte na čtvrtiny. Protože se budou díly vrstvit, je důležité, aby byly stejně velké. Na pevné prkýnko dejte jednu část korpusu. Na korpus rozetřete vrstvu krému. Takto pokračujte, dokud vám díly korpusu nedojdou. Vrchní vrstva dortu musí být krémová, neboť krém posypete mákem. Hotový dezert dejte ztuhnout do lednice.

Tipy pro co nejlepší výsledek:

Pokud mixér s planetárním mícháním nemáte, nemusíte si zoufat. Oddělte žloutky od bílků, z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který nakonec přidáte do těsta. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světle béžové pěny a dále pokračujte podle postupu.

Dezert je ideální nechat přes noc v lednici. Krém nejen ztuhne, ale dezert se rozleží a chuťově i strukturou bude mnohem lepší než v den pečení.

Jak můžete vidět na fotografii, na ozdobu jsem použila mák celý. Za sebe musím říct, že to byla ta největší chyba, kterou jsem mohla udělat. Celý mák chutná úplně jinak, než mák mletý. Má i jinou strukturu. Pro příště proto použiju mák mletý, což doporučuji i vám.

Na tomto dortu mi moc nesedí citronový mascarpone krém. Myslela jsem si, že krém bude jemnější a chuť citronu nebude tak výrazná. Ale více jsem se zmýlit nemohla. Pokud i vy nemáte rádi citronové mascarpone, doporučuji citronovou šťávu i kůru nahradit 200 ml smetany ke šlehání. Smetanu vyšlehejte do polotuha a následně zašlehejte do ušlehaného mascarpone s cukrem. Krém bude jemný, nadýchaný a dort bude nezapomenutelný.

Možná se může zdát, že makový dort je náročný na přípravu. Ale opravdu tomu tak není. Těsto je hotové za pár minut, stejně tak rychle připravíte i krém. Chvilku zabere skládání dortu, ale opravdu jen chvilku. Takže pokud rádi připravujete rychlé dezerty, tohoto dortu se bát nemusíte. Opravdu je hotový za pár minut. A dokonce s minimem špinavého nádobí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz