Hlavní obsah
Jídlo a pití

Recept na mrkvovou buchtu, který neodmyslitelně patří k podzimu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Beranová

Mrkvová buchta

Když se řekne mrkvová buchta, napadne nás mnohé. Jen málokdo si ovšem tato dvě slova spojí s lahodným nadýchaným pokrmem, který neodmyslitelně patří k podzimu.

Článek

Na těsto potřebujeme:
150 ml oleje
150 ml mléka
2 vejce
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek do pečiva
200 g cukru krystal
280 g samokypřící mouky
400 g mrkve
50 g ořechů

Na polevu potřebujeme:
200 g moučkového cukru
1 sáček citronové šťávy
2 lžíce horké vody

Mrkev očistíme a nastrouháme najemno. Cukry vyšlehám s vejcem do pěny. Postupně přidáváme mléko, mouku, olej, prášek do pečiva, ořechy a mrkev. Každou surovinu do těsta vždy důkladně zapracuje a až po zapracování přidáme surovinu další. Mrkev do těsta vmícháme hodně opatrně, neboť má tendenci motat se na metlu v mixéru. Hotové těsto pečeme shora zdola na 160 °C po dobu přibližně 25 minut.

Když máme buchtu upečenou, připravíme si polevu. Do mixéru dáme vodu, sáček citronové šťávy, přidáme cukr a necháme vyšlehat. Já jsem na přípravu polevy použila mixér Vervo active, který má specifický způsob míchání. Polevu mi krásně během pár minut dohusta vyšlehal. Pokud tento mixér nemáte, nevadí. V tomto případě doporučuji vyšlehat cukr s vodou, a nakonec zašlehat citronovou šťávu. Polevu nalijte na buchtu a nechte ztuhnout. Hotovou buchtu můžete ozdobit plátky citronu. Přeji vám dobrou chuť.

Tipy na závěr:

Samokypřící mouku můžete nahradit moukou polohrubou. Pokud tak učiníte, buchta nebude tak nadýchaná jako při použití mouky samokypřící.

Do mrkvové buchty můžete přidat hrst rozinek. Rozinky buchtu ozvláštní, ale i bez nich je buchta vynikající.

Na buchtu doporučuji použít malou sladkou mrkev, nikoli mrkev klasickou. Buchta bude jemnější a mnohem chutnější než při použití běžné velké mrkve.

Pokud by se vám nedařila příprava citronové polevy, nezoufejte. Použijte vodní lázeň pro zahřátí a cukr se vám s vodou a šťávou snadno spojí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz