Článek
Na těsto potřebujeme:
150 ml oleje
150 ml mléka
2 vejce
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek do pečiva
200 g cukru krystal
280 g samokypřící mouky
400 g mrkve
50 g ořechů
Na polevu potřebujeme:
200 g moučkového cukru
1 sáček citronové šťávy
2 lžíce horké vody
Mrkev očistíme a nastrouháme najemno. Cukry vyšlehám s vejcem do pěny. Postupně přidáváme mléko, mouku, olej, prášek do pečiva, ořechy a mrkev. Každou surovinu do těsta vždy důkladně zapracuje a až po zapracování přidáme surovinu další. Mrkev do těsta vmícháme hodně opatrně, neboť má tendenci motat se na metlu v mixéru. Hotové těsto pečeme shora zdola na 160 °C po dobu přibližně 25 minut.
Když máme buchtu upečenou, připravíme si polevu. Do mixéru dáme vodu, sáček citronové šťávy, přidáme cukr a necháme vyšlehat. Já jsem na přípravu polevy použila mixér Vervo active, který má specifický způsob míchání. Polevu mi krásně během pár minut dohusta vyšlehal. Pokud tento mixér nemáte, nevadí. V tomto případě doporučuji vyšlehat cukr s vodou, a nakonec zašlehat citronovou šťávu. Polevu nalijte na buchtu a nechte ztuhnout. Hotovou buchtu můžete ozdobit plátky citronu. Přeji vám dobrou chuť.
Tipy na závěr:
Samokypřící mouku můžete nahradit moukou polohrubou. Pokud tak učiníte, buchta nebude tak nadýchaná jako při použití mouky samokypřící.
Do mrkvové buchty můžete přidat hrst rozinek. Rozinky buchtu ozvláštní, ale i bez nich je buchta vynikající.
Na buchtu doporučuji použít malou sladkou mrkev, nikoli mrkev klasickou. Buchta bude jemnější a mnohem chutnější než při použití běžné velké mrkve.
Pokud by se vám nedařila příprava citronové polevy, nezoufejte. Použijte vodní lázeň pro zahřátí a cukr se vám s vodou a šťávou snadno spojí.