Hlavní obsah
Jídlo a pití

Recept na nadýchané čokoládové řezy s kokosem, které zvládne upéct úplně každý

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Beranová

Čokoládová buchta s kokosem

Víkend je za rohem a s ním přichází další recept z Víkendového pečení. Dnes si upečeme čokoládovou buchtu s kokosem, kterou zvládne upéct úplně každý. Byť je buchta jednoduchá na přípravu, chuťově je famózní.

Článek

Na těsto potřebujeme:
300 g samokypřící mouky Freee Doves Farm
200 g cukru krystal
40 g kakaa
1 prášek do pečiva
250 ml mléka
100 g másla
3 polévkové lžíce oleje
2 vejce velikosti M

Na polevu potřebujeme:
250 g cukru moučky
100 g másla
1 velký panák rumu
3 polévkové lžíce kakaa

Kokos na posypání

Troubu předehřejeme na 160°C. Máslo necháme rozpustit. Plech si vysteleme pečícím papírem.

V mixéru s planetárním mícháním vyšleháme cukr s vejci do pěny. Přidáme mléko a dobře promícháme. Do směsi přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a opět dobře promácháme. Postupně vmícháme olej, máslo a nakonec kakao. Každou surovinu přidáváme zvlášť a vždy ji důkladně zamícháme do těsta.

Hotové těsto nalijeme na plech a pečeme přibližně 40 minut na 160°C. Po 40 minutách do těsta píchneme špejlí. Pokud vytáhneme špejli čistou, máme upečeno. Pokud na špejli těsto zůstane, pečeme dál.

Při pečení těsta si připravíme polevu. Ve vodní lázni rozpustíme máslo. Do másla přidáme cukr. Máslo s cukrem mícháme a zahříváme tak dlouho, dokud se nám cukr nerozpustí. Následně přidáme rum a dobře promícháme. Nakonec přidáme kakao a mícháme, dokud nám nevznikne krémová poleva.

Polevu lijeme ještě na teplý koláč. Polevu v silné vrstvě posypeme kakaem. Poté necháme v chladu vychladnout.

Tipy na pečení:

Samokypřící mouku můžeme nahradit polohrubou moukou. Pokud tak ovšem učiníme, dezert nebude tak nadýchaný.

Pokud nemáte mixér s planetárním mícháním, je třeba oddělit žloutky od bílků a z bílků vyšlehat sníh. Žloutky utřete s cukrem do pěny a dále postupujete podle receptu. Nakonec opatrně vmícháte sníh z bílků.

Pokud se vám nebude chtít rozpustit cukr v másle při přípravě polevy, nezoufejte. To se občas stává. Nalijte do směsi rum a míchejte. V kombinaci s rumem se cukr vždy rozpustí. Takto připravená poleva má ve výsledku lehce jinou chuť, ale to většina lidí nepozná.

Koláč doporučuji péct ve vyšším plechu. Těsto krásně vyběhne a navíc vyšší koláč je chutnější, než koláč tenký nebo naopak příliš vysoký.

Pokud to vydržíte, nechte koláč do druhého dne uležet. Druhý den je ještě chutnější, než v den pečení.

Držím vám palce při pečení a přeji dobrou chuť.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz