Hlavní obsah

Recept na nadýchaný mléčný řez, který se peče bez mouky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Beranová

Mléčný řez

Na tento týden jsem si pro vás připravila recept nadýchaný mléčný řez, který se peče bez mouky. Dezert je hotový během pár minut a jen se po něm zapráší.

Článek

Tento oblíbený dezert se běžně prodává v obchodech a děti jej milují. Připravit si jej doma zabere přibližně 20 minut. Příprava je rychlá a snadná, cenově vyjde příprava dezertu doma mnohem ekonomičtěji, než při jeho pořízení v obchodě. Nemalý benefitem pro domácí přípravu je i to, že dezert skvěle chutná a je bez náhražek a různých stabilizátorů.

Na korpus potřebujeme:
5 vajec
100 g moučkového cukru
50 g holandského kakaa

Na krém potřebujeme:
250 g mascarpone
1 smetanu ke šlehání
1 vanilkový cukr

Troubu si předehřejeme na 160 °C. Vajíčka vyšleháme v mixéru s planetárním mícháním s cukrem do pěny. Následně přidáme kakao a dobře promícháme. Pečeme na 160 °C přibližně 12 minut na pečícím papírem vystlaném plechu.

Mezitím co se těsto peče, si připravíme krém. Smetanu s vanilkovým cukrem vyšleháme do polotuha. Mascarpone lehce rozšleháme. Do mascarpone přidáme smetanu s cukrem a vyšleháme do hladkého krému. Krém je hotový ve chvíli, kdy při šlehání nechává metla výraznou kresbu.

Upečené těsto rozdělíme na dvě stejně velké části. Na spodní, ještě teplou část, dáme krém, který přiklopíme druhou částí. Dezert necháme chvilku odležet a můžeme servírovat.

K tomuto výbornému dezertu doporučuji kávu La Trestina extra Dolce z pražírny kávy Venikáva. Tato káva je jemná a plná chutí, které dezert skvěle doplní. Přeji vám dobrou chuť.

Tipy pro lepší výsledek:

Pokud nemáte mixér s planetárním mícháním, nezoufejte. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte kakao a následně opatrně vmíchejte sníh z bílků.

Nikdy nenahrazujte mascarpone tvarohem. Tato levnější varianta udělá dezert hutnější a chuťově kyselejší. Výsledek není tak chutný, jako při použití mascarpone.

Při šlehání krému dejte pozor na přešlehání. Je lepší mít šlehačku řidší a došlehat ji s mascarpone, než mít šlehačku vyšlehanou a riskovat přešlehání krému.

Když krém na těsto nanášíme, doporučuji jej dávat na spodní část těsta, která se pekla na pečícím papíru. Tato strana korpusu ke krému lépe přilne a dezert má mnohem lepší chuť.

Dezert je nejlepší nechat odležet do druhého dne. Těsto se spojí s krémem a má úplně jinou chuť.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz