Článek
Na bulky potřebujeme:
2/3 hrnku bílé chlebové mouky
1/3 hrnku bílé bezlepkové mouky
2 špetky soli
kypřící prášek do pečiva
150 g bílého jogurtu s minimálně 4 % tuku
1 polévková lžíce psyllia
vajíčko na potření
semínka (čím menší, tím lepší)
Do vysoké mísy nasypeme mouky, přidáme prášek do pečiva, sůl a psyllium a vše promícháme. Nakonec přidáme jogurt a vypracujeme hladké těsto. Pro usnadnění práce můžeme použít mixér a po zapracování surovin těsto ručně pouze domícháme.
Těsto si rozdělíme na stejně velké díly. Já jsem na porcování použila lžíci, a nakonec jsem upekla devět bulek. Každý díl těsta vytvarujeme do bulky, kterou potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky. Semínka k těstu přitlačíme, aby lépe držela. Bulky pečeme na 180 °C přibližně 20 minut. Pokud si nejsme jistí, že máme bulky upečené, po 20 minutách jednu z plechu sundáme a na její spodní část poklepeme. Pokud bulka zaduní, máme upečeno. Pokud ne, pečeme dál.
Tipy a doporučení pro co nejlepší výsledek:
Při tvarování bulek mějte vlhké ruce. Jen tak se vám nebude těsto na ruce lepit. Zároveň ale dbejte na to, abyste neměli ruce mokré, to by vám pak na bulkách nedržel posyp.
Je jedno, jaká semínka na posyp zvolíte. Já jsem zvolila mix semínek, který obsahuje i dýňové semínko. Dýňové semínko dodalo bulkám úplně jinou, mnohem lepší chuť. Bohužel je dýňové semínko velké a na bulkách nedrží tak, jak by držet mělo. Proto doporučuji použít raději menší semínka.
U tohoto receptu je důležité použít výše uvedené směsi mouky. Pokud použijete mouku jinou, může se vám stát, že se vám bulky nepovedou. Každá směsová mouka je trošku jiná a má jiné vlastnosti. Bulky proto mohou být do chuti i struktury jiné, ale také se vám nemusí vůbec povést.
Důležité je dodržet procento tuku v jogurtu. Pokud použijete jogurt vícetučný, nic se neděje. Ale neměli byste použít jogurt o méně než 4 % tuku. Méně tučné jogurty bývají řídké a ve výsledku budete potřebovat více mouky. Navíc i tuk z jogurtu dodává bulkám na chuti a ovlivňuje strukturu.
Tyto bulky jsou nejlepším slaným pečivem, jaké jsem kdy upekla. Díky množství druhů semínek je lze připravovat na mnoho způsobů. Byť je výroba bulek náročnější než pořízení housek v krámě, opravdu se vyplatí. Kdo jednou tyhle bulky ochutnal, obyčejné housky už chtít nebude.