Článek
Na bábovku potřebujeme:
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek plnotučného mléka
2 hrnky samokypřící mouky
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
3 vejce velikosti M
1 sklenka oleje
2 lžíce kakaa
1 panák rumu
1 hrnek strouhaného kokosu
Máslo a drcené vlašské ořechy na vymazání a vysypání formy
Cukry smícháme a s vajíčky pomocí mixéru s planetárním mícháním vyšleháme do béžové pěny. Postupně přidáme mléko, samokypřící mouku, kokos, olej, rum a prášek do pečiva a vypracujeme hladké těsto. 2/3 těsta vylijeme do máslem vymazané a drcenými ořechy vysypané formy. Do zbylého těsta zapracujeme kakao a přilijeme do formy. Pečeme 20 minut na 180 °C a následně 40 minut na 160 °C. Hotovou bábovku vyklopíme a necháme chladnout. Ještě vlažnou pak můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Do této bábovky jdou zpracovat ořechy, kokos, moučkový cukr, kakao, rozinky a další podobné přebytky z pečení vánočního cukroví. Stačí jen nechat poměr surovin ve výše uvedeném poměru. Pokud vám zbyde hodně moučkového cukru, nepoužijte celý hrnek, ale přibližně 3/4 hrnku, jinak bude bábovka moc sladká.
Je jedno, jestli použijete moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem, stejně jako je jedno, zda je kokos částečně smíchán s malým množstvím těsta na rumové kuličky. V celkové chuti bábovky se většina vedlejších chutí ztratí, ale například rumové kuličky s vyšším podílem rumu dají bábovce nezapomenutelnou chuťovou stopu.
Možná se podle receptu bojíte, že upečete prazvláštní šmakuládu. Také jsem se toho bála, ale výsledek mne překvapil. Po bábovce se jen zaprášilo, z čehož jsem měla radost dvojnásobnou. Velkou radost mám i z toho, že mi z letošního pečení vánočního cukroví nezbylo vůbec nic.
Pár tipů pro lepší výsledek:
Nejde-li vám bábovka z formy vyklopit, nebojujte s ní. Nechte jí ve formě tak, jak jste jí pekli, chvíli chladnout. Těsto chladnutím trošku zmenší objem a od formy se odlepí.
Samokypřící mouku můžete nahradit moukou polohrubou. Pokud tak však učiníte, nedosáhnete tak nadýchaného výsledku, jako s moukou samokypřící.
Pokud použijete mouku samokypřící, nezapomeňte přidat prášek do pečiva. Opravdu je to nezbytně nutné.
V případě, že se vám zdá těsto husté, přilijte trošku oleje. Ale opravdu jen trošku. Pokud potřebujete více tekutiny, přidejte olej a mléko v poměru 1:2.
Nemáte-li mixér s planetárním mícháním, oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Až před dělením těsta vmíchejte do těsta sníh z bílků.