Článek
Na těsto potřebujeme:
2 hrnky samokypřící mouky Freee Doves Farm
1 hrnek cukru krupice
1/2 hrnku bílého jogurtu
3/4 hrnku oleje
1/2 hrnku citronové šťávy
3 vejce velikosti M
1 prášek do pečiva Amylon
Na přeliv potřebujeme:
1/2 hrnku 100 % grepového džusu Tropico
1/4 hrnku třtinového cukru
Mouku Jizerku a máslo na vymazání a vysypání formy
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, do které přidáme olej a citronovou šťávu. Postupně přidáme samokypřící mouku, prášek do pečiva, a nakonec vmícháme jogurt. Hotové těsto nalijeme do máslem vymazané a Jizerkou vysypané dortové formy a při 160 °C pečeme 45 minut.
Zatímco koláč pečeme, připravíme si přeliv. Džus mícháme s cukrem tak dlouho, dokud se nám cukr nerozpustí. Přelivem přelijeme koláč po 45 minutách pečení, když je skoro hotový, a pečeme ještě dalších 10 minut. Přeliv na koláči zkaramelizuje a dodá mu netradiční chuť, která koláč skvěle doplní.
Pár tipů pro lepší výsledek:
Vždy, když přidáváme další surovinu, je třeba předchozí surovinu v těstě dobře rozmíchat. Jen tak se nám suroviny propojí a vznikne nadýchané těsto.
Pokud netrpíte intolerancí na lepek, místo samokypřící mouky můžete použít hladkou mouku. Při použití běžné mouky ale nebude koláč nikdy tak nadýchaný, jako když použijete mouku samokypřící.
Byť na tento koláč používáme mouku samokypřící, je třeba do těsta přidat prášek do pečiva. Jen tak docílíme toho, že bude koláč opravdu nadýchaný.
Bílí jogurt by neměl být příliš hutný (holandský či řecký jogurt) ani příliš řídký, aby koláč nebyl suchý nebo těsto nebylo příliš řídké.
Nebojte se na koláč použít celý přeliv. Byť se vám může zdát, že ho máte až moc, těsto vše vsaje.
Byť se snažím ke každému víkendovému receptu přidat tip na kávu, která dezert ještě vylepší, tentokrát pro vás tip na kávu nemám. Ať jsem vyzkoušela jakoukoli, nikdy to nebylo úplně ono. Zato teplé mléko nebo zelený čaj koláč skvěle doplnily.