Hlavní obsah
Jídlo a pití

Recept na vynikající odpalovanou buchtu, která nesmí na nedělním stole chybět

Foto: Jana Beranová

Ilustrační obrázek, odpalovaná buchta

Na tento víkend jsem si pro vás připravila na vynikající odpalovanou buchtu, po které se jen zapráší. Pokud se vám dosud odpalované těsto nepovedlo, nezoufejte. Postupujte krok za krokem a o víkendovou dobrotu máte postaráno.

Článek

Na těsto potřebujeme:
125 ml vody
125 ml plnotučného mléka
115 g másla
140 g samokypřící mouky
1/4 lžičky soli
1 polévkovou lžíci cukru krystal
4 vejce

Na vanilkový krém potřebujeme:
2 žloutky
3 lžíce cukru krystal
1 hrnek mléka
1 lžíci bramborového škrobu
1 lžička vanilkového extraktu
215 g másla

Na šlehačku potřebujeme:
250 ml smetany ke šlehání

V hrnci smícháme vodu s mlékem, přidáme cukr a začneme zahřívat. Poté přidáme máslo a směs za stálého míchání vaříme do úplného rozpuštění másla. Postupně přidáme mouku, metličku vyměníme za mixér a za stálého míchání vaříme do chvíle, než nám vznikne hladké těsto. Pokud vaříte na sklokeramické desce, v tuto chvíli desku vypněte, pokud vaříte na sporáku, zminimalizujte plamen. Za stálého míchání přidáváme vejce za vejcem. Další vejce přidáme až ve chvíli, kdy je předchozí vejce do těsta dobře zapracované. Když máme v hrnci všechny ingredience, za stálého míchání přivedeme těsto k varu, což poznáme podle bublinek, které v těstě uvidíme. Také uslyšíme mlaskání. To je ta správná chvíle, kdy těsto ze sporáku sundáme, rozetřeme na plech vystlané pečícím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 30 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších 15 minut. Za tuto dobu by mělo být těsto upečené, což poznáte tak, že vyběhlo.

Když pečeme těsto, začneme si připravovat vanilkový krém. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vanilkový extrakt a důkladně zapracujeme. V 1/3 mléka rozmícháme škrob, zbylé mléko dáme vařit. Když se nám mléko začne vařit, 2 lžíce odebereme, přidáme do žloutkové směsi a důkladně směs promícháme. Do vroucího mléka, které se vaří, přilijeme mléko se škrobem a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Následně přidáme žloutkovou směs a za stálého míchání přivedeme k varu. Když se puding vaří, přidáme máslo a mixérem mixujeme, dokud nám nevznikne hladký krém.

Těsto rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu potřeme pudinkovým krémem a dáme do lednice ztuhnout. Protože tuhnutí zabere jen pár minut, vyšleháme si šlehačku. Šlehačku je důležité vyšlehat do tuha, to poznáte tak, že vám metly nechávají ve šlehačce proužky. Tím docílíme toho, že máme šlehačku opravdu hustou a nemusíme použít ztužovač. Šlehačku opatrně rozprostřeme na krém, přiklopíme druhou polovinou těsta a hotový dezert necháme v lednici alespoň chvilku odležet.

Před servírováním můžeme dezert dozdobit šlehačkou nebo zlehka pocukrovat. Než se pro jakýkoli způsob zdobení rozhodnete, doporučuji vám alespoň kousek dezertu ochutnat. Krém může být pro někoho hodně sladký, což je důvod, proč jsem do šlehačky nedávala cukr. Někdo ale cukr navíc ocení.

Přeji vám dobrou chuť a pohodový víkend.

Tipy pro co nejlepší výsledek:

U přípravy těsta je opravdu důležité míchat. Ze začátku stačí metlička, ale vejce už metličkou do těsta s nejvyšší pravděpodobností nevmícháte. Je proto třeba mít po ruce mixér a nástroje rychle vyměnit.

Vajíčka je opravdu potřeba přidávat do těsta ve chvíli, kdy se zahřívá, a hlavně po jednom. Pokud toto nedodržíte, s nejvyšší pravděpodobností se vám těsto nepovede.

Míchání je u přípravy tohoto těsta důležité. Těsto má tendenci se připalovat. Stačí jen chvilka nepozornosti a můžete začít od začátku.

Těsto doporučuji zahřívat pomalu. Sice to trvá o trošku déle, ale výsledek za to stojí. Připálené kousky těstu nesvědčí.

Pokud nemáte bramborový škrob, použijte škrob jiný, například kukuřičný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz