Hlavní obsah
Jídlo a pití

Recept na vynikající pepřovou omáčku vhodnou ke všem druhům steaků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Dnes se s vámi podělím o recept na vynikající pepřovou omáčku, do které jsem použila ručně sbíraný kampotský pepř od CM pepper. Tato pepřová omáčka je vynikající ke všem druhům steaků.

Článek

Na pepřovou omáčku potřebujeme:

40 g mix bílého, červeného a černého kampotského pepře CM pepper

30g másla

1 malou cibuli

1 stroužek česneku

125 ml silného hovězího vývaru

150 ml smetany ke šlehání

150 ml smetany na vaření

Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Stroužek česneku oloupeme a nastrouháme najemno. Česnek nikdy nelisujeme, protože lisováním ztrácí chuť.

Máslo rozpustíme na pánvi. Do rozpuštěného másla přidáme cibuli, kterou smažíme dokud nezezlátne - přibližně pět minut. Poté přidáme česnek, kuličky pepře, vývar a obě smetany a přivedeme varu. Jakmile začne omáčka bublat, stáhneme plamen a necháme deset minut vařit. Poté můžeme servírovat.

Během desetiminutového vaření omáčka ztratí na objemu a houstne. Pokud se vám zdá, že deset minut vaření nestačilo, můžete vařit ještě dál, dokud nedocílíte požadované konzistence. Čas vaření omáčky je orientační. Vaříme jí tak dlouho, aby se všechny suroviny propojily a omáčka ze lžíce kapala, ale nestékala.

Asi jste si všimli, že pepřovou omáčku nepepříme, zato přidáváme celý pepř. Je to proto, že celý pepř dodá omáčce nejen chuť, ale i efekt, kterého byste použitím mletého pepře nikdy nedosáhli. Směs pepřů používáme proto, že každá barva pepře má jinou chuť. Navíc omáčka lépe vypadá.

Tuto pepřovou omáčku mám moc ráda k vepřové panence i k hovězí svíčkové. Jako přílohu bych doporučila americké brambory.

Něco málo o kampotském pepři

Kampotský pepř pochází z provincie Kampot v Kambodži. Pepř vyrostl v nejvhodnějších klimatických podmínkách na světě. Při pěstování pepře je kladen důraz i na organický původ a zákaz veškerých chemických hnojiv. Každá kulička pepře proto v sobě skrývá nepopsatelnou chuť a gurmánský zážitek. I proto je kampotský pepř označován za krále mezi pepři.

Kampotský pepř se produkuje ve čtyřech formách – zelený, červený, bílý a černý, přičemž všechny pocházejí ze stejné rostliny. Rozdíl je ve způsobu sklizně a době zrání. Zelený pepř tak jak ho známe, si zachovává svou barvu díky procesu dehydratace, při sušení z něj pak vzniká pepř černý. Červenou barvu získávají kuličky při dosažení plné zralosti a bílá barva je způsobena odstraněním slupky z dříve namočených červených zrníček.

Každý druh pepře, byť je z jedné rostliny, jinak chutná, voní a různě pálí. I proto se s vámi postupně podělím o recepty, jak pepř kampotský pepř nejlépe použít, abyste využili celého jeho potenciálu a připravili nezapomenutelná jídla, které oceníte nejen vy, ale i vaši spolustolovníci.

Zdroj: CM pepper

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Omáčky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz